Вже чотири роки українці їдять заражене м'ясо

29 Серпня 2019

Чотири роки українці споживають м’ясо зі збудником африканської чуми свиней (АЧС).

Про це йдеться в заяві «Асоціації тваринників України». 

М’ясо з чумою потрапляє на полиці магазинів та стихійні ринки тому, що випадки спалахів хвороби масово приховуються. Насправді ж, уражені АЧС тварини підлягають утилізації, нагадали в асоціації.

«Але якщо воно й не наносить шкоди людині, то рештки від такого м’яса, викинуті на смітник, є осередком розмноження збудника АЧС, і чума розноситься країною», — кажуть в АТУ.

Поряд з цим, існують технології, які дозволяють переробляти уражену АЧС свинину. До прикладу — на тушонку, пояснюють фахівці.

«Науковці зазначають, що вірус АЧС гине вже при температурі 60 градусів протягом 30 хв. Тому тушонка, вироблена з ураженого м’яса, є абсолютно безпечною як для споживання людиною, так і з погляду біобезпеки. Якщо переробляти цей продукт для стратегічних запасів, то м’ясом знищених лише від початку 2019 року свиней можна було годувати протягом року до 200 тисяч чоловік», — розповіли в асоціації.

Аби в Україні запрацював вищезгаданий механізм переробки тварин, достатньо внести зміни в Інструкцію з боротьби з АЧС, кажуть в АТУ.

«Наприклад, у США вже давно існують спеціальні мобільні установки, які здійснюють забій свиней і переробку м’яса на тушонку прямо на господарстві. Це дозволить нам унеможливити рознесення вірусу за межі підприємства. Ціна однієї такої установки близько 100 тис. дол. — доволі невелика сума, якщо порівняти зі збитками, які терпить щоденно галузь від АЧС», — пояснили в асоціації.

Наостанок тваринники закликали вище керівництво країни сприяти збереженню українського свинарства, як важливої бюджетоутворюючої галузі.

«А для цього потрібна, передусім, політична воля. Держпродспоживслужба має внести відповідні зміни в Інструкцію з боротьби з АЧС, та прийняти стратегію боротьби з АЧС. Держава має негайно має взяти ситуацію під контроль!», — резюмували в АТУ.

Біда в тому, що в Україні досі немає національної програми боротьби з вірусом АЧС.

Ми писали, що Білорусь обмежує ввезення свинини із Львівської області України через африканську чуму свиней (АЧС).


Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, африканська чума свиней, м'ясо, українці