Політолог, який задовго «напророчив» перемогу Зеленського, розказав про його «хуцпу»

13 Серпня 2019

Політтехнолог, експерт «Бюро аналізу політики» Віктор Бобиренко спрогнозував президентство Зеленського ще у 2015 році.

«Відіграє Володимир Зеленський три сезони «Слуги народу». Створить партію. Скаже, що тепер буде, як у кіно. Покажуть з десяток нових облич, і матимемо нового президента», – писав він у своїй колонці в онлайн-газеті «Українська правда». Тоді у «неймовірний» прогноз Бобиренка повірили одиниці. Днями політолог, якого називають не інакше як пророком, дав інтерв’ю виданню «Фокус».

На запитання, що лежить в основі технології, яка зробила Зеленського президентом, Бобиренко відповів: «Бажання бачити при владі порядну людину».

«Якщо запитати людей (не тільки в Україні), яким вони бачать свого керівника, ніхто не стане казати, що це має бути людина зі стратегічним мисленням, умінням підбирати кадри, комунікабельний, професійний, стресостійкий. Більшість скаже: нам потрібен порядний, чесний чоловік – і завуч у школі, і начальник департаменту. Тому що така людина постарається раніше відпустити жінку по дитину в дитсадок, не стане принижувати, вчасно випише премію. Так, чесність у політиці експлуатував Анатолій Гриценко. Але виборець не розумів, чесний Гриценко чи ні, а ось Голобородько – точно такий, ми в серіалі побачили. На екрані Зеленський – супергерой. Він перемагає олігархів, але при цьому не віддаляється від народу: випиває горілочку, закушує картопелькою», – вважає профі з політтехнологій.

«Зеленський-президент і зараз продовжує цю лінію, – каже Бобиренко. – Наприклад, купається в червоних труселях в Одесі на тому ж пляжі, де може відпочивати кожен з нас».

Відчуття, що «кіношна бувальщина» вийде за межі серіалу і втілиться в реальність, у політолога з’явилося з перших виступів «Кварталу».

«Спочатку на сцені помножили на нуль всіх політиків як вихідців з одного двору, що сидять в одній пісочниці. Потім показали альтернативу: порядну людину, яка не здатна красти і обманювати. Далі привчили до епатажу, задіявши таку властивість характеру, як хуцпа, що в перекладі з ідиш означає «безмежна нахабність», – це постійний наступ», – пояснює значення поняття політолог.

За його словами, класичним прикладом хуцпи Зеленського є хоча би виклик Порошенка на стадіонні дебати. «Кандидат в президенти спробував «построїти» чинного главу держави, а той повівся. Ця зухвалість сподобалася людям. Зеленський експлуатує образ пацана 1990-х, який може «построїти» будь-якого – і вчителя, і директора.Усі хорошистки при цьому будуть сміятися, мовляв, дивіться, як Вовочка може», – зазначив Бобиренко.

Зараз же, на думку політтехнолога, Зе-президент копіює манеру правління Олександра Лукашенка в Білорусі.

«Він приїжджає в регіони і шпетить місцевих князьків – тих, кого боялися, кому заглядали в рота, він «дає лящів». І князьки сидять мовчки. Це подобається людям. Народ уже хоче не просто справедливості, він вимагає покарати всіх – посадити, а краще розстріляти. До речі, найбільш кровожерливий виборець пішов до Шарія, який вважає, що корупціонерів треба не просто судити, а влаштовувати їм суд Лінча», – упевнений Бобиренко.

На думку політичного експерта, рейтинги Зеленського почнуть просідати вже восени, утім, «не так стрімко, як би хотілося його ворогам». До того ж це прямо залежатиме від того, чи збережеться лояльність до нового глави держави з боку патронів-олігархів.

«Любов до політика проходить швидко, до артиста – живе довше. До того ж артист наш дуже креативний, весь час даватиме картинку, караючи дрібних чиновників. Якщо лояльність Коломойського і Пінчука збережеться, то якийсь час телеканали будуть підтримувати його рейтинг. Якщо ж Коломойський не отримає свого прем’єра, то відкопає сокиру війни. Тоді падіння прискориться. Але в будь-якому разі рейтинг Зеленського почне просідати цієї осені, в жовтні 2020-го від нього не залишиться й половини, а через два-три роки він буде таким, як у Порошенка до кінця каденції».

Політтехнолог, який напророчив Зе-президенту перемогу, повідав також, який історичний урок тому слід засвоїти, щоб «досидіти до кінця терміну»:

«Не треба переходити межу. Цезар погорів на тому, що став забувати, що Рим – це республіка. Змову проти нього організували люди, яким він безмежно вірив. А вирішальний удар завдав його найближчий соратник Брут. У політиці немає друзів назавжди. У нас державу не будують десятиліттями багаті, авторитетні, вільні люди. Політики приходять до управління на п’ять років. Тому, щойно рейтинг Зеленського впаде нижче 15%, а антирейтинг виросте до 50%, його покинуть соратники. Ось цей урок історії треба запам’ятати. А ще – зазирнути в підручник сучасної історії України: будь-які спроби здати нас Росії обернуться опором найбільш пасіонарної частини суспільства, яка організувала три Майдани… Ці ж люди піднімуть четвертий Майдан. Якщо Зеленський піде шляхом загравання з Росією, то опиниться поруч із Януковичем».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, володимир зеленський