На Волині населені пункти можуть опинитися під водою

13 Серпня 2019

Деякі населені пункти на Волині опинились під загрозою затоплення через діяльність великої кількості бобрів.

Тварини перекривають деревиною меліоративні канали у дамбах Любешівського району та риють нори під греблею, пише Ua.news.

«Збільшується ймовірність того, що буде пошкоджено дамбу. Якщо відбувається прорив, то треба вкинути 200-300-400-500 мішків. Також вони багато доріг зараз руйнують», – повідомив керівник Любешівського водогосподарства Віктор Крисько.

Одна з автодоріг між Любешівом та селом Заріка, яку побудували через дамбу, була зруйнована бобрами.

Через діяльність гризунів рівень води зростає. Однак провести ліцензований відстріл не можна – вони є частиною заповідника «Прип’ять-Стохід». Проблему можна вирішити зміцненням гребель бетоном і зведенням нових гідротехнічних споруд, але на це потрібні кошти. Зараз водне господарство засипає нори бобрів піском і руйнує їх греблі.

«Можливо, якось відлякувати їх, можливо, дамби зміцнювати краще, створювати гідроспоруди. Все-таки це тварина, яке тут є у нас, хоч вона і завезена з Північної Америки, але живе своїм життям. Майже усі населені пункти віддамбовані, озера віддамбовані, річки – бобер шукає собі якийсь притулок, життя для себе», – каже директор парку Олександр Сащук.

Читайте також:

Невтішні прогнози: менше ніж за століття десятки українських міст опиняться під водою

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, НП, екологія, тварини, Надзвичайні події, Волинь