Путін офіційно відновив «холодну війну»

3 Липня 2019

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про зупинення Договору РФ зі США про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (ДРСМД), який наприкінці 80-х поклав край гонці озброєнь «холодної війни».

Про це повідомляє Гордон.

Держдума РФ схвалила закон 18 червня, Рада Федерації – 26 червня.

Він набуває чинності з дня опублікування – 3 липня.

«Рішення про відновлення Російською Федерацією Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Сполученими Штатами Америки щодо ліквідації їхніх ракет середньої та меншої дальності ухвалює президент Російської Федерації», – указано в документі.

США оголосили про намір зупинити виконання підписаного в 1987 році ДРСМД після появи на озброєнні російської армії крилатої ракети 9М729. За інформацією американців, 9М729 випробовували на відстань більше ніж 500 км.

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео закликав Росію протягом 60 днів повернутися до виконання зобов'язань у межах Договору щодо ліквідації ракет середньої та меншої дальності. У Кремлі заявили, що вихід США із ДРСМД може призвести до порушення стратегічного балансу у світі.

1 лютого 2019 року Помпео анонсував вихід США із ДРСМД. Рішення набуде чинності за шість місяців, якщо за цей час РФ не знищить крилатих ракет 9М729 і не повернеться до виконання умов угоди.

2 лютого Путін заявив, що у відповідь на вихід США із ДРСМД із нього виходить Росія.

4 березня Путін підписав указ, згідно з яким Росія зупиняє виконання ДРСМД.

25 червня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія має до 2 серпня знищити свої ракети 9М729. За словами Столтенберга, відповідь Альянсу, якщо Росія не виконає договору, буде «оборонною, виваженою і скоординованою».

«Ми не маємо наміру розміщувати нові ядерні ракети наземного базування у Європі. Ми не хочемо нової гонки озброєнь. Але оскільки Росія розгортає нові ракети, ми повинні зробити так, щоб наше стримування та захист залишалися ефективними», – сказав генсек НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Співпраця з КДБ – не гріх» – Філарет зробив сумнівну заяву

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Політика, НП, холодна війна, володимир путін