Розвалюють справу Майдану: на Інститутській знімають бруківку

13 Травня 2019
 
У Києві на Інститутській знімають бруківку, що ставить під загрозу проведення розслідування розстрілів під час Революції гідності.
 
Знімають бруківку для будівництва меморіалу Героям Небесної сотні тоді, коли слідчі мали проводити розслідування, - пише «Громадське».

Про це свідчать фото та відео з місця події.

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк повідомив Громадському, що слідчий і прокурор не погоджували початок робіт на Інститутській, адже слідчі експерименти досі тривають й мають продовжуватися щонайменше 2 тижні.

«Стало відомо від музейників, що такий дозвіл надала заступник Генерального прокурора Стрижевська Анжела. Самого листа ми не бачили й наданий він без відома слідчого і прокурора, що є незаконним з ознаками втручання в діяльність слідчого і прокурора», — наголосив Горбатюк.

Він додав, що наразі готує листи до забудовника про призупинення робіт до завершення слідчих дій.

Водночас адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська повідомила Громадському, що вже зняли бруківку безпосередньо з місця, яке раніше було встановлене як місце поранення одного із протестувальників. У цій справі слідчий експеримент незавершений і таке втручання унеможливлює його проведення надалі.

«Прямо на сьогодні, 13 травня, були заплановані слідчі експерименти в тій частині, де знімають бруківку... Весь минулий тиждень у нас тривали слідчі експерименти, і на цей тиждень теж були заплановані. Вони не те, що не завершилися, вони безпосередньо в активній фазі зараз», — зазначила Закревська.

Вона додала, що на Інститутській зараз тривають протистояння між представниками потерпілих та представниками музею.

Адвокатка родин Небесної сотні Марина Ліліченко уточнила у коментарі Громадському, що декілька місяців тому в ГПУ знайшли відео, на якому видно момент розстрілу Олександра Плеханова. За цим епізодом і мали проводити слідчий експеримент. Втім саме на тому місці почали розбирати бруківку і провели брифінг, щодо початку будівництва.

Заступниця генерального директора Музею Революції Гідності Оксана Моргун заявила, що вони взагалі не знали, що слідчі експерименти продовжуються.

«Ми отримали лист про те, що слідчі експерименти внизу (вулиці - ред.) проведені, але сьогодні ми дізналися від матері героя Небесної сотні про те, що один експеримент, про який вона просить, ще не провели, попередньо він запланований на 15 травня. Ми домовимося з підрядником, щоб він створив всі умови для виконання цього експерименту», — зазначила Моргун.

Оксана Моргун про підстави проведення будівельних робіт на Інститутській, договір з Генпрокуратурою та останній слідчий експеримент, про який не знали у Музеї Революції Гідності.

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ, суспільство, прокуратура, київ, поліція, євромайдан