13 років поспіль пенсіонер відзначає день народження підйомом на Говерлу

5 Квітня 2019

Дій активно! Живи позитивно!

 «У мене було насичене життя, – розповідає 72-річний Василь Кричун із Івано-Франківська. – Шість разів поспіль мене обирали депутатом обласної та міської рад, чотири рази був головою постійних депутатських комісій. А коли вийшов на пенсію, то життя стало спокійнішим, навіть нудним. Я ж бо цілими днями сидів удома. Якось зауважив, як на шкільному стадіоні, який добре видно з вікна моєї квартири, бігають школярі. Подивився, вийшов на пробіжку – і став чемпіоном різних змагань. У лютому у відкритому чемпіонаті міста Києва з легкої атлетики виграв біг на 200, 400, 800 та 1500 метрів і став 78-й раз чемпіоном Києва. В березні в забігу на 400 метрів і 28-й раз став чемпіоном України з легкої атлетики серед ветеранів. На своє 60-ліття вперше піднявся на Говерлу, відтоді повторивши це ще 95 разів. До речі, сніговий покрив у той день сягав майже двох метрів, а ще сильний вітрисько і мороз – близько 15 градусів. Декілька років тому взагалі було мінус 30, а сніговий покрив сягав майже п’ять метрів».

Із теплотою в голосі згадує чоловік учителя фізкультури, який у 1959 році повів Василевий клас у гори. Його цікаві розповіді, а ще – аромат гірського різнотрав’я закарбувалися в пам’яті Василя Федоровича. Тож він полюбляє милуватися гірськими верховинами, насолоджуватися їхнім ароматним повітрям.

«На гору піднімаюся біжучи. Якщо погода гарна, це займає до 50 хвилин, – розповідає пенсіонер. – Піднімаюся на Говерлу на день народження та державні свята. А декілька років тому довелося рятувати охоронця Віктора Ющенка. Пригадую, разом зі знайомою лікаркою Галиною Винничук ми спускалися з Говерли, а за нами йшла група Ющенка. Раптом вдарила блискавка – і я побачив, що поблизу лежить чоловік, до нього кинулося четверо лікарів. Чоловіка вразила блискавка, яка тоді також зачепила і мене, – в момент удару в мене було таке враження, наче гора піді мною розкололася і я лечу у прірву. Медики робили тому чоловіку, який виявився охоронцем Віктора Ющенка, штучне дихання, масаж серця, проте все було марно. Медики пішли, а ми з Галиною почали робити масаж серця і – просити Господа аби повернув душу цього чоловіка в його тіло. Так пройшло близько години і – трапилося диво. У чоловіка з’явилися пульс, дихання, а отямився постраждалий лише в лікарні. Це було справжнє диво Всевишнього».

Дивлячись на моложавого і енергійного чоловіка, важко повірити у те, що йому 72. Він же жартує: мовляв, здоров’я йому приносить біг. А ще чоловік кожного ранку обливається холодною водою, робить зарядку з 35 вправ, популяризує здоровий спосіб життя та з друзями ходить колядувати.

«Що б не трапилося в житті, та потрібно бути оптимістом, – підсумовує Василь Федорович. – От мені в 10-річному віці корова рогом розірвала живіт від паху до печінки. Лікарі сказали: буду калікою. Але я не здався. Мав насичене життя. І ніколи не боявся пробувати щось нове!»

Ксенія Фірковська

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, олександр шевченко, пенсії, конкурси, щастя