Хто переможе у другому турі виборів, — думки соціологів

2 Квітня 2019
31 березня в Україні пройшов перший тур виборів президента. Центральна виборча комісія представила перші результати підрахунку голосів виборців: за результатами обробки 97,77% протоколів, Володимир Зеленський отримав 30,26% голосів, Петро Порошенко – 15,92%, Юлія Тимошенко – 13,38%.

За всю історію проведення президентських і парламентських виборів у незалежній Україні різниця між даними Національного екзит-полу і остаточних підрахунків ЦВК різнилися не більше ніж на 2,5%, - пише «Оглядач». 

Опитані соціологи повністю дійшли спільної думки, що жодних факторів, які могли б дати підставу для того або іншого кандидата оскаржити результати виборів, немає.

«Абсолютно жодних підстав для оскарження першого туру виборів немає. Ми вже бачимо більше 50% оброблених бюлетенів, і екзит-пол десь до 0,1% збігається з результатами ЦВК щодо Володимира Зеленського, і десь до 1% похибка щодо Петра Порошенка. Я не бачу жодних підстав, я вважаю, що перший тур виборів відбувся», — заявила представник Київського міжнародного інституту соціології Тетяна Песковська.

Більше того, українців може очікувати ще один сюрприз — третій тур виборів, ймовірність якого спрогнозував гендиректор компанії «Соціс» Микола Чурилов.

«Що до цього може призвести? Якщо на другий тур голосування вийде менше 50% виборців. Але навіть якщо вийде 60%, але з них 10% зіпсують бюлетені і їхні голоси зараховані не будуть, і ніхто з кандидатів не набере більше 50+1%, то цілком можливо буде і третій тур виборів», — сказав він.

Що стосується можливих зривів другого туру виборів і ймовірності початку третього Майдану в Україні, то тут соціологи погоджуються на тому, що для цього немає жодних підстав.

«У нас є питання, яке ми час від часу вставляємо: «Якщо ваші права будуть порушені, чи готові ви протестувати?». А далі форми протесту: від мирних до радикальних. Зараз за нашими опитуваннями ситуація досить стабільна, але якщо станеться якась подія, що обурить велику кількість людей, особливо киян, тоді можливо. Але зараз цього не видно», — запевнив Паніотто.

Читайте також:

«В Україні можливо все»: що закордонні ЗМІ думають про українські вибори.


Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, вибори 2019, президент, вибори
В ТЕМУ
1 Травня 2024
Найголовніші новини 30 КВІТНЯ 2024 РОКУ
30 Квітня 2024
Україна не повертатиме чоловіків з-за кордону
29 Квітня 2024
Найголовніші новини 29 КВІТНЯ 2024 РОКУ
29 Квітня 2024
Як оформити заповіт, якщо у документах є помилка