Геологи: Крим «розлазиться» через зсуви

19 Лютого 2019

На анексованому півострові геологи нарахували більш як 2000 зсувів. 2019 оголосили роком підвищеної активізації зсувних процесів.

Про це пише кримське агентство QHA media.

Епіцентром зсувних процесів у Криму є територія Великої Ялти, та таке руйнування відбувається по всій території. Всього в реєстрі «Кримгеології» зафіксовано 1602 зсуви, а з урахуванням тих, що ще не потрапили до каталогу, їх сталося понад дві тисячі.

За даними матеріалів Генерального плану Ялти, близько 45% зсувів мають площу до 5000 квадратних метрів, рідше їх розмір сягає 20 000 «квадратів».

Всього в Криму переселення з аварійних будинків чекають 947 осіб, близько половини з них – мешканці Ялти та околиць.

«2019 рік – час підвищеної активізації зсувних процесів. Максимуми між сусідніми циклами становлять 13–17 років, і вони припадають на роки з рясними опадами», – зазначає «начальник геологічного відділу Кримського протизсувного управління» Тетяна Коцюба.

Зараз багато снігу в горах, паводки, дощі – всі процеси активізувалися», – підкреслює Коцюба.

Фахівці прогнозують, що найбільш помітними проявами зсувних процесів стане найближчим часом обвалення підпірних стін.

«Таких ділянок, де можуть обрушитися стіни, більше ніж сотня, – впевнені в« Кримському протизсувному управлінні». – Ось недавній приклад: в Алупці в районі школи № 1 ми почали фіксувати зміни в стані підпірної стіни кожен день. За останній тиждень з-під її фундаменту почала виклинюватися вода – це дуже небезпечно. Ця ситуація в Алупці – вже на межі екстриму».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна