В Україні закрили 40 піратських кінотеатрів

6 Лютого 2019

Тільки минулоріч кіберполіція припинила діяльність 40 нелегальних онлайн-кінотеатрів.

Зловмисники крали все, починаючи від звичайних фільмів і закінчуючи сигналом сотень платних телеканалів, – повідомляє ТСН.

Одному із жителів Хмельницького може світити  тюремний строк. При обшуку в нього вилучено близько тисячі смарт-приставок, які транслювали крадені українські та закордонні канали, що зазвичай є платними. Виглядає це так: у законного провайдера пірати купують картки доступу до супутникового чи кабельного телебачення, зламують їх, налаштовують сервери за кордоном і потім супутником або ж інтернетом через такі приставки зі спеціальними налаштуваннями продають вкрадені канали іншим людям. Для останніх виходить дешевше, аніж платити легальним компаніям. «Абонент платить тобі гроші – ти напряму їх отримуєш і нікому нічого не відраховуєш. Пірат, по суті, краде результат роботи тисяч людей не тільки в Україні, а й за кордоном, які створюють контент», – каже виконавчий директор «1+1 Media» Ярослав Пахольчук.

Такі випадки не поодинокі, тож медійники на них реагували разом із кіберполіцію. «Здійснено супроводження 83 кримінальних проваджень. 17 особам було оголошено повідомлення про підозру. І 37 справ було спрямовано до суду з обвинувальними актами», - повідомляють правоохоронці. Частину піратських сайтів заблокували, 40 онлайн-кінотеатрів закрили, але пірати вивозять до інших країн сервери, а нерідко на руку злочинцям грають і рішення судів. Максимальний термін за піратство – до 6 років позбавлення волі, але на практиці таких покарань немає. «Усі схильні спокійно ставитися до порушників, котрі фізично нічого не вкрали, не вломилися в хату, не створили дискомфорт», – пояснює юрист Олександр Папуця.

Втім, і за таких умов медійники та Україна все ж мають чим похвалитися. «Це закриття найкрупніших піратів. Це зміни українського законодавства, внаслідок чого всі рекламодавці забрали свої продукти у піратів», – каже директор зі стратегічного розвитку компанії StarLightMedia Федір Гречанінов. «Чимало провайдерів несуть відповідальність за свої вчинки. І майже 50 партнерів з’явилося у нас минулого року», – додає Ярослав Пахольчук. Така ж позитивна тенденція – і ставлення українців. Чимало користувачів принципово відмовляється від краденого. «Останні три роки українці почали звертати увагу на те, як вони користуються тими чи іншими благами, і вони почали розуміти, що платити – це не так болісно, а по-друге, це нормально», – пояснює директор із маркетингу і стратегії Megogo Іван Шестаков.

Частина українців цілком легально дивиться канали чи фільми і без грошей – у тому ж таки інтернеті на офіційних сайтах каналів чи через звичайні антени. І від цього, визнають медійники, виграють усі, адже завдяки розвитку легального з’являється все більше фільмів та програм, які близькі та зрозумілі кожному.

Читайте також:

Кіберполіція підклала свиню хакерам і створює для користувачів суперпаролі

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна