Пережила дві світові війни і Голодомор: у монастирі померла найстаріша жінка України

24 Січня 2019

На 108-му році життя померла найстаріша жінка і одночасно найстаріша схимонахиня України Іоанна (Марія Мороз).

У віці 107 років померла найстаріша жінка і одночасно найстаріша схимонахиня України, яка проживала в Жіночому ставропігійному монастирі в честь Афонської ікони Божої матері в урочищі Кип’яче Малинського району Житомирської області. Про це в четвер, 24 січня, повідомив її онук – отець Роман Барановський (Роман Лілія) в Facebook.

«Сьогодні відійшла у Вічність схимонахиня Іоанна у віці 107 років, вона пережила дві світові війни, голодомор і 18 років була в посиланнях за любов до України», – написав священик у соцмережі.

Відомо, що схимонахиня Іоанна, а в миру – Марія Дмитрівна Мороз, народилася в селі Малий Кучурів Заставнівського району Чернівецької області 25 березня 1911 року.

У 99 років Марія Мороз стала черницею. Потім отець Роман забрав її в жіночий монастир у Кип’яче, де вона прийняла постриг у черниці, а потім – у схимонахині.

Як стверджують у монастирі, схимонахиня Іоанна – найстаріша жінка України. Минулого року вона успішно перенесла операцію з видалення катаракти та встановила ще один рекорд. У Житомирській обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського це був перший випадок, коли пацієнтці такого віку провели оперативне втручання на очах.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство