Батько митрополита Епіфанія покинув їх з мамою ще у дитинстві

9 Січня 2019

Сергій Думенко  - саме так в миру звуть митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Виявляється, що дитинство очільника Православної церкви України було нелегким. Майже 40 років тому, практично одразу після народження, його із мамою покинув тато. Тож майбутній предстоятель ПЦУ виховувався без батька. Чоловіче виховання дав йому дідусь, а жіноче тепло – мама та бабуся.

Як розповіли мати Епіфанія Віра Богданюк і його хрещена Ольга Поляк, ще тоді маленькому Сергію усю батькову любов замінив дідусь. «Він у собі тримав, він ніколи не запитався про батька, не було і до цього часу. Любов батька йому замінив дідусь. Він всю любов батьківську докладав до нашого владики. Дідусь, не була слова батько. Ніколи не було слова тато, тільки дідусь, бабуся і мама», – кажуть вони.

Також журналісти з’ясували, що за усе життя Петро Думенко взагалі не цікавився своїм сином. Щодо його батьків, то жили вони бідно, але про онука знали.

«Його батько сам заробляв на велику сім’ю, був столяром, а мати не працювала, але про внука інколи розпитувала у земляків», – підкреслили рідні та близькі батька Епіфанія.

Зараз Петра Думенка вже немає у живих – за словами його односельців, той захворів і помер на заробітках, Крім того, три роки тому пішла з життя і його мати.

«За кордоном, де Петро був на заробітках, його і поховали. Його мати була хворою, і коли дізналася про Петруся, то вона після того одразу померла», – зазначили у селі, де жив батько митрополита.

Найближчий кровний родич митрополита – його дядько Степан, наймолодший син Думенків. Він каже, що в сім’ї було шестеро дітей, але всі вже померли, крім нього.

Він переконує, що рідня тримала в таємниці народження Сергія, але тепер, коли той став митрополитом Епіфанієм, хоче побачитись: «Якби така була можливість, я би хотів з ним зустрітися. Це ж, як кажуть, наша кров. Щоб вибачив, що так сталося, що таке життя, так якось склалося батькове життя».

Степан визнає схожість митрополита зі своїм братом, а про родича, запевняє, до останнього не знав. «Якби мама знала, то я би стовідсотково знав», - каже він.

Із братом, батьком Епіфанія, багато років не спілкувався – той помер, коли йому було 53 роки. «Знав, що він помер. А що так зробив брат, ну, зрозумійте, не можу я судити нікого», - пояснив він.

Мати владики, почувши цю історію, зізналася, що пробачила чоловікові, бо від нього народила «владику», якого, вірить, збереже Бог і Україна: «Плакала і по сьогодні сльози на очах, хвилююся, тяжкий у нього час, за життя, здоров’я. Не можу я все те передати. Мрію, щоби мир був, щоб владика довго і щасливо прожив у мирі і доброті».

Нагадаємо, цілком імовірно, що 3 лютого митрополита Епіфанія буде інтронізовано. Цікавим є те, що цього дня священнослужитель відзначатиме сорокаріччя.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна