Митрополит Михаїл пояснив, чому не очолив нової православної церкви

18 Грудня 2018

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл розповів, чому не став Предстоятелем Православної церкви України.

Про це він розповів у вівторок, 18 грудня, під час прес-конференції, - повідомляє "Перший соціальний".

Нагадаємо, у суботу, 15 грудня, у Києві відбувся собор, під час якого створили Православну церкву України. Митрополит Михаїл був одним з кандидатів на предстоятеля нової структури. Однак він зняв свою кандидатуру.

«Процедура, яку ми повинні були пройти на соборі – це розпуск Київського патріархату для утворення нової церкви. Однак засідання дуже довго не могло розпочатись через відсутність голови Філарета.

А коли він прийшов, то вступна його промова полягала в тому, що ми не можемо піти на собор і саморозпуститися, оскільки висунувши кандидатуру митрополита Єпіфанія, можемо програти у виборі предстоятеля церкви.

Мовляв, є інший кандидат, який виграє. Через це Філарет сказав, що в такому випадку він не буде розпускати Київський патріархат і брати участь у соборі», - пригадав митрополит Михаїл.

«Були гарячі дискусії між мною і патріархом Філаретом. Не домовившись ні про що, частина делегатів разом зі мною покинула Теплу Софію і пішла в Велику Софію. Ми стояли на межі нерозпуску. Я сказав делегатам, що мене шантажують, а це недемократично, що не було жодних аргументів на користь того, що я повинен зняти свою кандидатуру», - додав він.

Владика розповів, що під час собору декілька разів зустрічався з Президентом Петром Порошенком і патріархом Філаретом.

«Це була просто розмова про майбутнє церкви України. Позиція Президента була – давайте домовлятись, тому що для України це вирішальний момент», - пояснив духівник.

«Я зважив на те, що чекає нас у майбутньому, а це розділення, кілька православних церков, звинувачення Константинопольського патріарха в тому, що даремно з нами зв’язався, звинувачення росіян в тому, що ми тут не можемо розібратись. І я вирішив зняти свою кандидатуру на користь єдиної української церкви», - розповів Михаїл.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь