Грузією керуватиме жінка: перемогу на виборах президента здобула Саломе Зурабішвілі

29 Листопада 2018

З другої спроби Грузія обрала свого президента. Главою держави стала Саломе Зурабішвілі.

Жінка здобула перемогу у другому турі президентських виборів. Її підтримала правляча партія «Грузинська мрія». Кандидат набрала 59,54% голосів виборців. Її суперник Григол Вашадзе отримав у другому турі підтримку у 40,46% голосів.

Обидва кандидати, які пройшли до другого туру виборів, – колишні міністри закордонних справ в уряді Михайла Саакашвілі. Їх об'єднує відсутність симпатій до Росії і курс на зближення з Європейським союзом і НАТО.

Майбутня президент Грузії Саломе Зурабішвілі – дочка грузинських емігрантів, народилася у Франції, Парижі 18 березня 1952 року. Вона мала як французьке, так і грузинське громадянство, однак відмовилася від французького паспорта. З 1974 року працювала у французькому МЗС, навіть була послом у Тбілісі. Михайло Саакашвілі, який займав на той час посаду президента Грузії, покликав її очолити зовнішньополітичне відомство.

Опонент Зурабішвілі – Грігол Вашадзе – вважається людиною Саакашвілі. Він довгий час мешкав у Росії і навіть мав російське громадянство, але повернувся на батьківщину. Програш Вашадзе ставить хрест на можливому помилуванні екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі, який у даний час мешкає у Нідерландах – на батьківщині дружини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армією Словенії керуватиме жінка

До слова, президент України Петро Порошенко опівночі, 29 листопада, привітав Саломе Зурабішвілі з перемогою на виборах президента Грузії. Про це глава держави написав на своїй сторінці у Twitter.

Зурабішвілі двічі була заміжня. Її перший чоловік був грузином, вихідцем з Ірану, – Горджестан Гугушвили. З ним вона познайомилася в Римі, коли їй було 22 роки. У пари народилося двоє дітей син Теймураз і дочка Кетеван.

Однак шлюб виявився коротким: як згадує Зурабішвілі, їй довелося розлучитися з чоловіком, так як вони «були занадто різні», і з кожним днем подружжя розуміло, що навіть двоє дітей не зможуть зберегти цей шлюб.

Відразу ж після розлучення, разом з дітьми вона вирушила в Африку на дипломатичну службу, де прожила три роки.

Другий шлюб у Зурабішвілі був з відомим грузинським філософом, публіцистом і журналістом Джанрі Кашия. З 1980-х років він жив і працював на Заході в редакціях «Радіо Свободи» і «Голос Америки». У 2012 році він помер у віці 72 років.

Нині 66-річна пані Зурабішвілі самотня.

Інавгурація обраного президента, згідно з конституцією Грузії, повинна відбутися 16 грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Путін прокоментував ситуацію в Азовському морі і воєнний стан в Україні (відео) 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Світ