Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі

26 Листопада 2018

Сьогодні ввечері Верховна рада  України 276 голосами схвалила закон про затвердження указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

Проте випадки введення воєнного стану мали місце в кількох країнах світу. Зокрема, в Грузії, Польщі, Таїланді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада схвалила введення воєнного стану в Україні

Що було у Грузії

Грузія в 2008 році також запроваджувала воєнний стан у відповідь на агресію з боку Росії.

7 серпня 2008-го російські регулярні війська вторглися на територію Грузії й у результаті воєнних дій зайняли більшу частину Цхинвалі.

9 серпня тодішній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі запровадив воєнний стан, який тривав до 3 вересня. В його межах була оголошена мобілізація, запроваджена комендантська година та цілодобова робота урядових організацій.

Воєнний стан у Польщі

У сусідній Польщі воєнний стан запроваджували з 13 грудня 1981 року до 22 липня 1983 року. Обмеження, які запровадила влада, були набагато серйознішими: обмеження діяльності ЗМІ та телефонного зв'язку, обмеження пересування громадян і заборона на зміну місця проживання. Крім того, заборона масових протестів, припинення діяльності профспілок і громадських організацій, а також комендантська година та цензура листування.

Таїланд і воєнний стан

Відносно нещодавно, в 2014 році, воєнний стан діяв у Таїланді після військового перевороту. Його запровадили 20 травня через антиурядові протести, під час яких загинули десятки людей, й він тривав до 13 червня. Крім комендантської години, жителі Таїланду зіткнулися також з обмеженням діяльності ЗМІ, а військові виконували функції правоохоронців.

Детальніше – на інфографіці.

За матеріалами Слово і Діло

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Світ