День відмови від куріння (No Smoking Day)

15 Листопада 2018

Щорічно в Україні у третій четвер листопада відзначається Міжнародний день відмови від куріння (No Smoking Day). У цьому році він припадає на 15 листопада.

Започаткували свято в 1977 році за ініціативи Американського онкологічного товариства.  Поява цього Дня цілком виправдана, адже згідно зі статистикою ВООЗ у всьому світі 90% усіх випадків смертей від раку легенів, 75% - від хронічного бронхіту, 25% - випадків смертей від ішемічної хвороби серця в тій чи іншій мірі викликані курінням людини. Показник смертності серед курців досить висока.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я: - в світі 90% смертей від раку легенів, 75% - від хронічного бронхіту і 25% - від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням.

Більше того, практично кожні 10 хвилин вмирає курець. Експерти прогнозують, що буквально через 10 років цей показник смертності збільшиться до одного курця в 3 секунди.

Мета Міжнародного дня відмови від куріння — сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучення в боротьбу проти куріння всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління й інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров'я.

І хоча зараз увійшов у моду здоровий спосіб життя, у світі залишається ще дуже багато курців.

В Україні за 7 років поширеність куріння зменшилася на 20%, проте сьогодні щодня продовжують курити 7,2 мільйона дорослих українців. Уряд проводить антитютюнову компанію шляхом підвищення цін на цигарки. Акцизи минулого року дорожчали вже тричі – в січні, березні та вересні. 

Це прекрасний привід задуматися над тим, що в цілому у нашій країні зараз курить десята частина жінок, більше половини всіх чоловіків, 53% старшокласників. Тому Міжнародний день відмови від куріння обов'язково пов'язаний з проведенням заходів, які сприяють боротьбі з цією згубною звичкою.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна