Наче в фільмі жахів: село на Хмельниччині потерпає від червоного попелу

12 Листопада 2018

Село Балинівка на Хмельниччині вкрилося червоним попелом, нагадуючи містечко Сайлент Гілл із однойменного фільму жахів. Тільки от неприродному явищу в селі Дунаєвецького району Хмельницької області є цілком природне пояснення, йдеться в сюжеті ТСН. Люди потерпають через діяльність розміщеного … велетенського сучасного елеватора, який і засипає населений пункт лусочками – червонуватим лушпинням кукурудзи. Ця червона пилюка – відходи виробництва з елеватора – товстим шаром осідає на дорогах, деревах, хатах і городах, літає в повітрі, сиплеться з неба прямо людям на голови. А найстрашніше – не дає сільчанам нормально дихати.

"Кукурудзяний попіл" вітер жене по сільській дорозі...

На узбіччях доріг шар плівок від кукурудзи місцями досягає п’яти сантиметрів. Червоними лусочками засипані автомобілі, подвір’я наче ніколи не метені,вода у відрах вкрита багряною плівкою.

«Води не принесеш до хати. Треба в хаті цідити, бо вода вся в тій пилюці», – скажаться на камеру жителі Балинівки, чий день починається із визначення напрямку вітру. «Встанемо рано, Богу молимося, щоб тільки вітер на посьолок нам не дув. Дивимся, сюда дує (селянка показує рукою протилежний селу напрямок) – слава Богу, сьогодні пронесе».

Червоним попелом, від якого потерпають люди, село уже третій рік засипає із розташованого в селі надпотужного елеватора. Проблема полягає в тому, що підприємство не оснащене фільтрами для сушарок. Там тільки обіцяють їх встановити, але досі цього не зробили. А селяни тим часом не можуть собі дозволити такої «розкоші», як прочинити вікно у хату чи нормально вивісити у дворі сушитися випрану білизну. А найгірше, що червоні плівки із зерен кукурудзи, які летять із величезних сушарок елеватора на Баинівку, шкодять людському здоров’ю. Люди елементарно задихаються.

«Діти не маючть чим дихати, погратися дітям не можна вийти на подвір’я, як нам тут жити?» – ставить риторичне запитання молода мама, яка разом із іншими односельцями звернулися по допомогу до телевізійників.

«Алергія, по-перше, воно налипає на очі, проблеми з очима, з диханням. Це взагалі жах», – підтримує її односелець.

Представник керівництва елеватора на камеру вкотре запевняє людей, що нинішній сезон «червоного снігу» – останній. Буцімто, фільтри для сушарок уже закуплені.   

«Ми, конєшно, приносимо своє вибачення, що поставка була так довго, – каже головний інженер ТОВ «Кононівський елеватор» Володимир Водовнюк. – Но ми на це витратили дуже великі кошти, це десятки мільйонів, на аспірацію. І ця робота до кінця цього року буде виконана повністю на всіх чотирьох сушарках».

Але перспектива мучитися до кінця року селян не надто тішить…Тим паче, що таку самісіньку обіцянку чули у ту ж пору торік. Тому віри не ймуть і продовжують скаржитися на елеватор у різні інстанції.

«Разом із громадою ми напишемо листа в екологічну інспекцію, щоб вони перевірили дане підприємство…» – обіцяє Юрій Закурдаєв, заступник голови Дунаєвецької райдержадміністрації. А також селяни вкотре підписали колективне звернення до начальства самого елеватора, вимагаючи припинити труїти їм життя. Якщо «червоний снігопад» не припиниться, обіцяють вийти на протести.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кримінал, Україна