Чому українські водії заправляються російським пальним

8 Листопада 2018

Скандальний політик і кум російського президента Віктор Медведчук контролює, щонайменше, третину ринку дизельного пального України, керуючи через підставних осіб роботою нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» з розливною станцією в Новоград-Волинському.

Про це йдеться в розслідуванні програми «ШУСТРОВА LIVE» телеканалу «Еспресо».

Зокрема, як зазначає видання, саме через нафтопродуктопровід в Україну дизельне пальне постачає російська компанія «Роснєфть». Контролює роботу труби швейцарська фірма International Trading Partners AG.

Проте, як з'ясували журналісти, її власник німець Анатолій Шефер – лише номінальний власник компанії, який діє в інтересах Віктора Медведчука.

Сам же трубопровід «Самара-Західний напрямок» на 780 кілометрів розтягнувся територією української держави. Після розпаду СРСР, трубопровідна система, за правонаступництвом, мала перейти у власність держави Україна. Але росіяни, які на той момент експлуатували трубопровід, відмовилися його віддати добровільно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стоп авто: активісти оголосили бойкот цінам на пальне (відео)

Потім були тривалі суди. У 2015 році Господарський суд Рівненщини скасував своє попереднє рішення на користь держави і передав трубу у власність компанії «Прикарпатзахідтранс», котрою тоді володів оператор магістральних нафтопроводів Росії «Транснєфть».

Розслідування журналістів показали, що після виграшу справи компанія «Транснєфть» продала свою дочірню компанію «ПрикарпатЗахідтранс» разом з трубопроводом швейцарській фірмі International Trading Partners AG.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині заправки-монополісти «б’ють» бізнес і фермерів цінами (фото)

НАБУ за фактом передачі труби з державної власності відкрила кримінальне провадження. 

Нагадаємо, «Роснафта» (рос. «Роснефть») — російська державна нафтогазова компанія. Є найбільшою в світі публічною компанією за обсягом виробництва нафти. За даними журналу «Експерт» займала 3 місце за обсягами виручки серед російських компаній. Штаб-квартира — в Москві.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, економіка, кримінал