Теракт у Керчі міг бути спланований у Москві?

19 Жовтня 2018

Із кожним роком ситуація в анексованому Криму стає все важчою. Влада окупантів вдається не лише до винищення «екстремістів», тобто, всіх не згідних із політикою Кремля. Буквально у вересні 2018-го через завод «Кримський титан» на півострові сталася екологічна катастрофа, унаслідок якої велика кількість дітей і жінок була евакуйована через ризик отруєння. У жовтні – теракт у коледжі міста Керч, через що 20 людей загинуло та майже 50 поранені.

«І все це – тільки на руку Кремлю!» – зазначила співавтор книги «Люди сірої зони» Олена Халімон під час репрезентації друкованого видання на історичному факультеті СНУ.

Розповідаючи про реалії життя на півострові, Олена Халімон навела приклади 57 кримчан, які чинили спротив незаконному захопленню півострова, які через цей спротив пройшли катівні ФСБ, а ті, кому пощастило вижити, досі перебувають під ковпаком спецслужб Кремля.

«Але не думайте, що анексія Криму – це блискавична операція. Насправді загарбання Криму розпочалося ще 1991-го з утворення на півострові проросійських організацій, – додав до розмови журналіст, автор кінострічки «Острів Крим. Дежавю» Ігор Чайка. – Перші зйомки до фільму ми з оператором проводили 2009 року і вже тоді записали інтерв?ю з Аксьоновим. За десять років до фактичної анексії відбувалася анексія гібридна: людям роздавали паспорти РФ, щедро фінансувалися пропутінських ативістів. Російське ФСБ вже тоді вільно почувалося на українському півострові і ніхто не перешкоджав її діяльності». А в березні 2014-го була просто підведена жирна риска цієї багаторічній роботі.

«Що більше людей утікатиме з півострова, то більше звільниться території для військових баз РФ. А саме цю мету й поставив перед собою Путін, анексуючи Крим, – зазначила учасниця репрезентації Анна Горяїнова, котра з дев?ятьма дітьми й чоловіком мешкала у Криму, а нині проживає в Луцьку. – Люди в Криму засліплені путінською пропагандою. Коли ми виїжджали на Західну Україну, завуч школи на повному серйозі попереджала: «Вас там катуватимуть і потім приріжуть!» Тобто, чимало з нинішніх проблем в Україні – через відсутність правдивої інформації у Криму та на Донбасі».

Ось чому «Люди «сірої зони». Свідки російської анексії Криму» – це не просто книга, а потужна доказова база зі свідками та фотофактами, які згодом можна буде використати у міжнародних судах у справах покарання Путіна та його злочинного режиму.

До слова, праця видана Українським інститутом національної пам?яті, на офіційному сайті якого можна скачати книгу.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, книги, крим