Томос для України загрожує розколом світового Православ’я

12 Жовтня 2018

Константинопольський патріархат свідомо доводить розколу світове Православ'я, про що свідчить ігнорування закликів Помісних Церков скликати нараду , аби соборно вирішити українське церковне питання.

За заявою митрополита Бориспільського і Броварського Антоній, що призначений керуючим справами УПЦ, яку він опублікував як коментар щодо рішення від 11 жовтня 2018 року Синоду Константинопольського Патріархату, пітраірх Варфоломій свідомо пішов на розкол усього світового православ’я.

Коментар Варфоломія опублікований на офіційному сайту УПЦ.

Далі наводимо текст без правок і коментарів.

«Те, що сталося на Синоді в Стамбулі вчора, шокувало весь православний світ. Схоже на те, що Константинопольський патріархат свідомо стає на шлях розколу світового Православ'я. Патріарх Варфоломій проігнорував заклики Помісних Церков скликати нараду Предстоятелів з метою вироблення загального і соборного вирішення українського церковного питання і в односторонньому порядку прийняв дуже серйозне, але помилкове рішення. Сподіваюся, що світове Православ'я дасть цьому діянню об'єктивну оцінку.

Підсумковий документ Константинопольського Синоду народжує більше запитань, ніж дає відповідей. Зокрема, незрозумілим залишається статус «УПЦ КП» і «УАПЦ»? За якою процедурою проходило розгляд апеляції Філарета Денисенка? Виникають і багато інших питань.

У реальності для нашої Церкви нічого не змінилося. Ми були, є і залишаємося єдиною канонічною Церквою в Україні. Ми не визнаємо ставропігії, створення якої проголосили на Фанарі. Дослухавшись до розкольників, Патріарх Варфоломій не робить їх канонічними, а сам стає на шлях розколу. Розкольники залишилися розкольниками. Ніякої автокефалії і Томосу вони не отримали. І схоже на те, що вони втратили навіть ту незалежність, хоча і неканонічність, яку мали і на якій завжди робили акцент.

Хочемо звернути увагу нашого духовенства і мирян, розкольники як були неблагодатними, так і залишилися. А відповідно, послужити і молитися з ними заборонено. Настав час, коли всім нам потрібно посилити молитви, пам'ятаючи, що правда Божа непереможна».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, релігія, україна, церква