Поради для волинян, як зменшити витрати на комунальні послуги

24 Серпня 2018

Насамперед експерти радять провести заходи щодо підвищення енергоефективності та енергозбереження в будинку, в якому живеш.

У першу чергу потрібно замовити комплексне обстеження свого будинку – енергоаудит, який може обійтися по 50 – 100 грн із однієї квартири, але покаже, як економити по 500 – 1000 грн у місяць в опалювальний сезон. Звіт про енергоаудит дасть відповіді, скільки електроенергії, тепла і води можна заощадити, що для цього потрібно зробити, які енергозберігаючі заходи не потребуватимуть витрат, а для яких необхідно буде залучати гранти, «теплі кредити» або гроші енергосервісних компаній.

Якщо енергоощадних заходів підійти комплексно, то за опалення можна платити на 30 – 50%, а в колись занедбаних будівлях радянської споруди – і до 60 – 70%. Саме влітку час подумати про втілення енергоефективних заходів. Тим паче, велику частину робіт із утеплення багатоповерхового житлового будинку можна провести за рахунок місцевого бюджету, гранти Фонду енергоефективності, а також залучити інвестиції енергосервісних компаній (ЕСКО). Приміром, жителі сіл і приватного сектора часто переходять на твердопаливні котли, не знаючи про можливість встановити більш ефективний газовий котел з більш високим ККД, а вартість установки такого устаткування допоможе компенсувати «теплий кредит» або програма IQ Energy.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, економіка, Волинь