На Рівненщині корови дають швидше парний цезій, ніж молоко

9 Червня 2018

Міжнародна група вчених з’ясувала небезпечні наслідки Чорнобильської катастрофи, які тривають досі.

Вчені з британського Ексетерського університету шляхом дослідження відібраних зразків молока з’ясували, що радіоактивність цього продукту тваринництва в окремих регіонах України перевищує допустимий рівень у цілих п’ять разів.

Для свого дослідження британські радіологи відібрали зразки молока у приватних фермах і господарствах, що розташовані приблизно за 200 км від сумнозвісної Чорнобильської АЕС. Повідомляє видання EurekAlert!.

Експерти проаналізували молоко сире коров’яче в 14 різних точках Рівненської області. І встановили: рівень радіоактивного цезію (і це через 32 роки після аварії на ЧАЕС) перевищує безпечний рівень для дорослих (100 бекерелів на 1 л) в шести населених пунктах, а у восьми поселеннях – безпечний рівень для дітей (40 бекерелів/л).

Попри те, що в ґрунті рівень радіоактивної речовини цезію не високий, та вона продовжує накопичуватися в продуктах харчування і чинити згубний вплив на людський організм, а особливо на дитячий. Таке «радіоактивне» молоко становить небезпеку для будь-якої із систем людського організму.

Щоби хоч якось мінімізувати ризик, британські вчені радять українцям, які утримують велику рогату худобу і споживають її молоко, додавати тваринам у корм сорбент фероцин, котрий має здатність зв’язувати цезій, що потрапив у ШКТ корови, і не дає йому всмоктатись у кров.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, чорнобиль, вчені, радіація, рівне