Плюси і мінуси клінкерної облицювальної цегли

Один з найпопулярніших матеріалів – клінкерна облицювальна цегла. Це одна з найдосконаліших версій цегли, хоча технологія її виробництва відома досить давно. Цей матеріал використовують як для зовнішньої, так і для внутрішньої обробки стін.

Переваги облицювальної клінкерної цегли

Вологостійка. За рахунок обробки глиняної маси при високій температурі цегла має високу щільність. Тому волога практично не проникає всередину цегли (до 5 %).

Стійка до морозів. Вологонепроникність – ознака того, що під час замерзання цеглини не тріснуть. Та кількість вологи, яку здатна вбирати клінкерна цегла, не може бути критичною навіть при дуже низькій температурі. Саме тому такий будівельний матеріал здатен витримувати величезну кількість циклів замерзання і відтавання.

Міцність. Завдяки високій щільності цегла міцна. Матеріал не боїться механічних пошкоджень і не тріскається від ударів.

Тримає колір. Пігментація (забарвлення) клінкерної цегли проходить через усю структуру. Тому цегла не вигоряє при постійному потраплянні прямих сонячних променів.

Широка гама. Виробники навчились імітувати практично будь-які матеріали. Не кажучи вже про велику кількість різних кольорів і відтінків.

Теплоізолятор. Клінкерна цегла з порожнинами запобігає проходженню холоду чи тепла.

Проблеми при укладанні клінкерної цегли

  • Процес кладки повільніший. Клінкерна облицювальна цегла погано вбирає воду, тому її адгезія з різними розчинами буває складною. Після кожного викладеного ряду потрібно робити паузу, щоб розчин остаточно схопився, і тільки потім переходити до наступного ряду.
  • У спеку базова стіна нагрівається. Це пов’язано з поганим всмоктуванням вологи всередину структури клінкерної цегли. Волога встигає випаруватися ще до того моменту, коли проникне всередину структури цегли.
  • Клінкерну облицювальну цеглу перед кладкою варто замочувати у воді, щоб вона набрала вологи. Але це стосується матеріалу з найнижчим показником вбирання води.
  • Враховуйте марку цегли та її здатність вбирати вологу. Саме від цього показника потрібно відштовхуватися, складаючи пропорції будівельного розчину. Існують спеціальні суміші для кладки клінкерної цегли. І вони відрізняються за своїм складом від сумішей для простої кладки.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт, матеріали