15 квітня - Антипасха. Що не можна робити?

15 Квітня 2018

Тиждень після Великодня православні святкують Антипасху або Червону гірку. Це свято має язичницьке минуле. Празник виник задовго до приходу християнства на територію Київської Русі і був відомим ще у слов'ян близько 1500 років тому. Червона гірка символізувала остаточну перемогу тепла і була ознакою того, що весна вступила у свої права.

Щодо етимології назви, то слово «червона» пояснюють як «гарна», «красива», а «гірка», – бо в цей час сніг, який до цього дня лежав подекуди, починав танути.

Релігійне значення Антипасхи

Назва Антипасха означає «замість Пасхи» або «протилежний Великодню» – але це не протиставлення, а звернення до минулого свята, повторення його на восьмий день після Пасхи.

З давніх часів закінчення Світлої Седмиці святкується особливо, складаючи собою як би заміну Пасхи. Також цей день називають тижнем Фоми, в спогад про диво апостола Фоми.

Хресна смерть Христа справила на апостола Фому неймовірно гнітюче враження: він немов утвердився в переконанні, що втрата Господа незворотна.

На восьмий день після Воскресіння Господь з'явився апостолові Фомі і, засвідчуючи про те, що був з учнями весь час після воскресіння, не став чекати питань Фоми, показавши йому свої рани, відповівши на його невисловлену прохання.

В Євангелії не говориться, сприймав дотиком чи дійсно Фома рани Господа, але так віра розпалилася в ньому яскравим полум'ям, і він вигукнув: «Господь мій і Бог мій!».

Цими словами Фома визнав не тільки віру у Воскресіння Христове, але й віру в Його Божество. За Церковним Переказом, святий апостол Фома заснував християнські Церкви в Палестині, Месопотамії, Парфії, Ефіопії та Індії, зафіксувавши проповідь Євангелія мученицькою смертю.

За звернення до Христа сина і дружини правителя індійського міста Меліапора (Меліпура) він був ув'язнений, зазнав тортури і, нарешті, пронизаний п'ятьма списами, відійшов до Господа. Починаючи з Фоминої неділі в Православної Церкви після тривалого великопостної перерви поновлюється здійснення таїнства вінчання. На Русі саме на цей день, на Червону гірку, доводилося найбільше весіль, влаштовувалися гуляння, сватання.

Традиції святкування

  • В основі свята лежать народні гуляння, під час яких люди відзначають початок довгоочікуваного теплого сезону. Віруючі християни пов'язують оновлення Сонця з воскресінням Сина Божого, і радіють цьому.
  • Як відомо, символом нового життя вважається яйце. Саме тому в цей день жінки роблять крашанки, яким потім пригощають всіх своїх рідних і близьких. А молоді дівчата і хлопці, які планують одружитися один з одним, разом ходять в гості до тих, хто вже поєднався шлюбом, де їх пригощають яєчнею і круглим короваєм.
  • У цей день прийнято свататися, укладати заручини, мити ікони та митися самому.
  • Дівчата вмивалися дощем.
  • Хлопці поливали майбутніх дружин водою, щоб посватати їх.

Що не можна робити на Антипасху 15 квітня

  • Не можна сумувати і нудьгувати, варто піти десь погуляти і провести час з друзями.
  • Не слід в цей день бути тільки вдвох з другою половинкою, це день веселощів і забав.
  • Не можна сваритися та затівати конфлікти.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна