Вибори в Україні: не братимуть участі Гройсман і Яценюк

21 Березня 2018

Кілька соцслужб опублікували результати опитувань (за кінець 2017-го початок 2018 рр.) Висновків кілька: по-перше, влада втрачає бали, опозиція нарощує м’язи. По-друге, виборчі перегони будуть жорсткими. І, нарешті, на тлі економічних і соціальних проблем гостро стоїть питання довіри суспільства до політиків – перемогти на виборах може будь-хто – пише vesti-ukr.com.

Тенденцій кілька. Політолог Сергій Биков констатує падіння рейтингів провладних партій (за опитуваннями КМІС, БПП втратила 5,6% тільки з вересня 2017-го і цілих 15,2% – з 2014 року). «За рівнем підтримки вона поступається не тільки лідеру гонки, «Батьківщині», а й «Опоблоку», «За життя» і «Громадянська позиція». Президентський рейтинг Порошенко також просів – у лютому 2018 року він отримав би на 48,1% менше голосів, аніж на виборах 2014 року», – констатує експерт. На противагу зростає опозиція. «На Тимошенко працює її минулий бекграунд. Незважаючи на критику окремих її рішень, для багатьох вона залишається сильним лідером», – зазначає політолог Вадим Карасьов.

Однак усе не так однозначно. «У виборах не братимуть участі Гройсман і Яценюк, їхні голоси, найімовірніше, відійдуть Порошенку, і він залишиться одним з головних фаворитів, – зазначає політолог Володимир Фесенко. – І, по-перше, потрібно враховувати ресурси Порошенко. Просто так він не буде здаватися. А по-друге, реальні рейтинги з’являться, коли почнеться агіткампанія: зараз це все віртуально».

До речі, за словами Фесенка, якщо команда президента зрозуміє, що він не виходить у другий тур, можливий запуск політреформи, що перетворює посаду президента, по суті, в церемоніальну, і посилює позиції прем’єр-міністра. «300 голосів можна знайти, якщо це підтримають мажоритарники, «Опоблок» і «Самопоміч». Багато чого залежатиме від позиції Ахметова – варіант з парламентською республікою для колишніх регіоналів і олігархів може виглядати привабливо», – зазначає експерт.

Важливо, як запитати

Цікавими є й методи соціологів. «Результати рейтингу моделюють самі питання, які ставлять респондентам: якщо спочатку запитати про ставлення до проблем, «чемоданних» настроїв, то і результат буде відповідним, – зазначає соціолог Олександр Вишняк. – Симетрично в листопаді-грудні консорціум соціологів почав опитування з моделювання питань «які хороші зрушення ви відзначили б за рік» – там уже хороші результати показала влада».

Читайте також: Вибори президента Росії-2018: як голосували екс-українці і що відбувалося в Криму

До речі, за словами Вишняка, найчастіше питання формулюють не самі соціологи, а представники замовника – авторами можуть бути, наприклад, політтехнологи штабу однієї з партій. Утім, гендиректор КМІС Володимир Паніотто пояснює результати соцопитування (падіння «президентського» рейтингу Петра Порошенка з 16,9 до 9,8% за 2 місяці, зростання позицій його конкурентів – Тимошенко і Ляшка) збігом обставин: висилкою Михайла Саакашвілі з країни, скандалами з оточенням президента і тим фактом, що опитування завершилося ще до початку розкрутки історії навколо Надії Савченко (такі сценарії, на думку політологів, мобілізують електорат, у цьому випадку – президентський).

«Проти всіх» виграє перший тур

А ось ще одна тенденція насторожує. За опитуванням КМІС, 17% респондентів голосувати не підуть. Це означає, що явка буде низькою (якщо не голосує один член сім’ї, на ділянку не підуть і інші). До того ж не визначилися з вибором 37% українців – і, як наслідок, більшість (65,6%) не готова прогнозувати, хто буде наступним президентом. «Річ у тому, що 60% українців не підтримують жодного з кандидатів – у таких умовах перемогти може будь-який з них, а може не перемогти жоден: ще є час для нових осіб, – вважає політолог Руслан Бортник. – При цьому в усіх ключових кандидатів рівень недовіри, антирейтинг, більше ніж 70%. Безумовним лідером є кандидат «Проти всіх», який розгромно перемагає в першому турі».

Читайте ще: Європейські країни засудили «вибори» на території Криму

Чого чекати від гонки

Експерти наводять кілька рецептів для мобілізації «свого» електорату політиками. З огляду на те, що 8 з 10 топових політиків «топчуться» на одному полі (патріотичні, навіть радикальні україноцентричні виборці), влада і прозахідна опозиція продовжать розігрувати карту вступу в ЄС і НАТО, конфронтацію з Росією і тему «війни на Сході». «Також це гуманітарний пакет – мова, історія, релігія, тема «реформ від МВФ», – пояснив Бортник. – Внутрішньовидове протистояння в цьому спектрі буде зростати, а ось «глибина» цієї ніші невелика – від 40 до 60% українців з правом голосувати».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна