Березень – зі снігом і морозами, а квітень – з дощами і прохолодний

16 Березня 2018

 

Якщо вірити синоптикам, то наш бабак серйозно помилився. Судячи з його прогнозів, весна у нас повинна була настати в середині березня.

Однак Український гідрометцентр попереджає: 17 – 19 березня на Україну чекає сніговий колапс, із поривами вітру в 15 – 18 м/с і ожеледицею. Це другий (жовтий) рівень загрози для автотранспорту, а в центральних і східних областях – навіть третій (червоний). Експерти запевняють: березень буде зі снігом і морозами, а квітень – з дощами і прохолодний– пише vesti-ukr.com.

У всьому винна Венера і кліматичні зміни. 

На думку народного синоптика Леоніда Горбаня, прохолодна погода триватиме до самого Великодня, а квітень вдасться до того ж іще і дощовим. Справжнє тепло прийде тільки в травні. «Мені мало хто вірив, що 8 березня буде зі снігом! Весь березень буде холодним, і навіть Великдень. З 16 по 18 березня вдень буде -7...- 8 морозу, вночі – до -12 °С. І так продовжуватиметься до 25 березня. Останні дні березня вдень ??триматиметься +3...+4 тепла, вночі -7...- 8 нижче від нуля. Перший тиждень квітня, до Великодня, буде дощовим, удень – приблизно +10...+12 вище від нуля, вночі 3...4 зі знаком «плюс». На Великдень, 8 – 10 квітня, – дощі, вдень +12 градусів», – прогнозує Горбань.

За прогнозами Українського гідрометцентру, в найближчі п’ять днів нас чекають морози. У п’ятницю дощ із мокрим снігом пройде по всій території країни. Тепло тільки на заході – до +8 градусів, на решті території +2 ...+4 тепла. Із суботи найхолодніше буде в Київській, Чернігівській і Сумській областях – до -8 морозу вдень, на заході – від -1 до -5 нижче від нуля, на півдні +10...+ 12 °С, усюди дощі. У неділю, 18 березня, сніг пройде по всій Україні. Удень -6...-8 нижче від нуля, в Одеській і Миколаївській областях -1...-3 градусів морозу, на сході та півдні – до +5 °С.

Сайт Gismeteo морозні дні обіцяє на неділю – до -11 °С і понеділок – до -9 градусів удень. У четвер почнеться потепління: до нуля вдень, а потім температура поступово підніматиметься до +6 ...+9 °С до кінця місяця. Але постійно йтимуть дощі. Та й на Великдень (8 квітня), за прогнозами, буде досить прохолодно: обіцяють +5...+7 тепла і сильні опади.

Звикаємо до бур і шквалів.

На думку директора НДІ гідрометеорології Володимира Осадчого, причиною такого холодного і снігового березня стали регіональні кліматичні зміни. «У нас зараз 30-річний період похолодання. Саме для нього характерні такі перепади тиску, температури, проникнення арктичних мас. Два тижні тому в нас був циклон, який приніс стільки снігу. Можна згадати 2013 рік, коли за один день випала двомісячна норма снігу. Нам потрібно до цього готуватися. Шквали, бурі, град – усе це у нас буде в найближчі 30 років. Правда, взимку температура підвищуватиметься, тільки за останній час вона підвищилася на два градуси», – пояснює Осадчий.

Він також вважає, що така погода хороша для сільського господарства, оскільки нерізке потепління і танення снігів допомагає просочити ґрунт водою. «Цьогоріч сильних паводків не буде, тому що теплішатиме поступово», – каже Осадчий. А ось слідом за 30-річним циклом прийде інший, для якого буде характерне дуже спекотне літо, і до нього теж потрібно готуватися. «Пам’ятайте – в 2010 році влітку температура піднялася до 40 градусів спеки. Це був пік того 30-річного циклу. За ним настав нинішній з похолоданням. Приблизно років через 60 на нас чекає літо, коли температура буде більше ніж +40 градусів», – попереджає Осадчий.

В негоді навесні винна Венера.

Горбань пояснює, що нинішній рік вважається роком Венери. А холодний, сніжний березень і прохолодний, дощовий квітень для Венери властиві. «Цей рік характерний тим, що він хвилями жене хмарність то з півночі, то з Африки. «Правда, в рік Венери завжди дуже хороший урожай пшениці, оскільки озимим не потрібно багато тепла навесні. Така погода дозволяє їм розвивати кореневу систему, і тоді пшениця добре росте. Але проблема виникне під час збирання врожаю – підуть дощі, і складно буде збирати злакові. Тому не чекайте гарної погоди влітку, а відразу збирайте поля», – радить Горбань.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна