Виявили комп’ютерний вірус – «шедевр» кіберзлочинності

14 Березня 2018

Фахівці «Лабораторії Касперського» виявили вірус, названий Slingshot, який здатний заражати маршрутизатори персональних комп’ютерів за допомогою багаторівневих атак. Про це йдеться на сайті компанії-розробника антивіруски.

Нова програма націлена на роутери. Таким чином, небезпечна для системи інформація поширюється швидше і відразу на кілька пристроїв. Вірус замінює бібліотеку спеціально створеною копією, завантажує заражені компоненти, а потім запускає процес атаки на комп’ютерах.

Одна частина вірусу під назвою Canhadr впливає на код ядра, що дозволяє зловмисникам отримати розширений доступ до пам’яті комп’ютера на всіх рівнях. Інша, позначена як Gollum App, вражає призначений для користувача рівень: бере на себе управління файлами і постійно стежить за збереженням шкідливого забезпечення в системі.

Програма не тільки здатна вкрасти будь-яку інформацію, що зберігається в цифровому вигляді, включаючи мережевий трафік, скріншоти і паролі. Вона також ретельно стежить за власною безпекою і безперебійною роботою: наприклад, щоб відвернути від себе будь-які підозри, вірус самостійно ініціює перевірки безпеки комп’ютера.

Фахівці назвали цей вірус «шедевром» кіберзлочинності: шкідливий код успішно існує в різних модифікаціях із 2012 року, і доcі його сліди були непомітні. При цьому перепрошивка роутерів може не допомогти у вирішенні проблеми, адже його здатності до самокопіювання і інших способів виживання троянів поки не повністю вивчені.

Аналітики вважають, що настільки витончену шкідливу програму навряд чи створили шахраї: найімовірніше, це справа рук одного з державних агентств безпеки або розвідки. Поки доказів цього немає, але фахівці «Лабораторії Касперського» висловилися, що вірус міг використовуватися для протидії тероризму спецслужбами США, Канади, Великої Британії, Австралії та Нової Зеландії (цифрове об’єднання «П’ять очей»). 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ