У чому переваги песимізму

26 Лютого 2018

Британські вчені з’ясували, що так званий оборонний песимізм допомагає краще виконувати поставлені завдання і більш педантично ставитися до здоров’я. Результати дослідження опубліковані в theconversation.com.

Вчені зосередили свою увагу на «оборонному» песимізмі – стратегії, яка допомагає людині подолати тривогу. Вони припустили, що занижені очікування і страх вдарити в бруд обличчям змушують песимістів ретельніше продумувати кожен свій крок. Наприклад, якщо песиміст вирушає на співбесіду, він заздалегідь чекає провалу і подумки розглядає гірші сценарії, тим самим уникаючи їх. У його голові вибудовується план дій, який зможе гарантувати, що уявні невдачі не відбудуться.

Припущення були доведені в ході експерименту, де людей просили з пазлів зібрати слова. Ті, що перебували в поганому настрої, краще справлялися із завданням, ніж ті, хто був веселим.

Інший експеримент полягав у тому, що хворих на запалення кишечника і артрит попросили оцінити своє майбутнє. Оптимісти мало думали про хвороби, в той час як песимісти шукали можливості впоратися з недугою. Тобто негативне мислення може мати певні переваги і для здоров’я: песимісти, як правило, більш стурбовані своїм станом, і, наприклад, якщо почнеться епідемія, з великою часткою ймовірності будуть вживати профілактичних заходів.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ