Невеликі дози алкоголю очищають мозок

Те, як спиртне впливає на організм, вивчається вже давно. Мабуть, найсуперечливіші дослідження присвячені впливу алкогольних напоїв на мозок. Відомо, що вживання спиртного шкодить мозку в довгостроковій перспективі, але з іншого боку, алкоголь покращує пам'ять і здатність до навчання – пише urmc.rochester.edu.

Американські вчені в черговий раз довели, що вживати – наголошується,  в помірних дозах - корисно для здоров'я. Фахівці з Медичного центру Університету Рочестера заявляють, що пара келихів вина в день допоможе не просто розслабитися і відволіктися після напруженого дня, а в прямому сенсі очистити мозок.

Виявляється, низькі дози алкоголю сприяють зниженню запалення і виведенню з головного мозку токсинів і небезпечних білків, пов'язаних з хворобою Альцгеймера.

«Тривале споживання надлишкової кількості етанолу, як відомо, чинить  негативний вплив на центральну нервову систему. Однак в цьому дослідженні ми вперше показали, що низькі дози алкоголю потенційно корисні для здоров'я мозку, а саме - покращують його здатність видаляти «сміття», - розповідає провідний автор дослідження Маїк Недергор (Maiken Nedergaard).

Дослідники встановили, що спинномозкова рідина, яка оберігає головний мозок всередині черепа, вливається в черепну коробку і виливається назад, виводячи з собою все метаболічне «сміття», що накопичилося між клітинами.

Серед цих відходів - тау-білки і бета-амілоїд. І ті, і інші відомі тим, що можуть сформуватись в липкі бляшки, які «душать» нейрони і сприяють розвитку хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.

Інші роботи показали, що гліфматична система більш активна під час сну (і на процес очищення мозку впливає стан людини уві сні); крім того, стало відомо, що при інсульті або травмі ця корисна система очищення пошкоджується, а ось вправи, навпаки, допомагають її відновити.

Результати роботи, опублікованої у виданні Scientific Reports, говорять самі за себе: користь невеликих доз алкоголю для мозку очевидна. Автори також зазначають, що, ймовірно, постійне і помірне вживання алкоголю покращує загальний стан здоров'я мозку.

Крім того, раніше з'ясувалося, що алкоголь - знову ж в обмежених кількостях - корисний для серця і для здоров'я в цілому.

Але не варто забувати, що зловживання спиртним може спричинити розвиток семи видів раку, а також прискорити клітинне старіння організму.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.