Як дешевше дістатися Європи?

Давайте поговоримо про найбільш зручні та бюджетні варіанти переїздів і перельотів в європейські країни.

Потяги

Міжнародні потяги в Україні з’явилися досить давно. Проте якщо говорити про відносно новий, вельми зручний і порівняно недорогий варіант, то це  потяг Київ – Перемишль (він же Пшемисль, Перемишль і Пржемишль. У польському варіанті назва міста пишеться як Przemysl, а у нас є ціла купа варіацій його наймення).

Зручний він ось чим – дорога від Києва до Польщі забере всього 7 годин 25 хвилин. У цей час також входить і проходження митного і паспортного контролю, який здійснюється прямо в поїзді. Якщо їхати автобусом або автомобілем, на кордоні можна застрягти на 3–5 годин. Із залізницею справа йде набагато простіше.

Коштує це задоволення 500–600 гривень. У перерахунку на євро ціна квитка – близько 21,5. Що дуже прийнятно, за європейськими мірками.

Щоб дістатися від Перемишля в інше польське місто, досить пересісти на інший потяг або скористатись автобусом. Такий переїзд обійдеться в суму близько 10 євро, а часу на дорогу потрібно всього кілька годин.

Разом: витративши близько 30 євро і виїхавши з Києва рано-вранці, вже після обіду ви опиняєтеся в Польщі.

Також можна дістатися до Європи за приблизно ту ж саму суму, доїхавши спочатку поїздом до Ужгорода, а там пересівши на автобус до Кошице (Словаччина). На таку подорож піде більше часу (поїзд Київ – Ужгород їде ніч, а автобус до Словаччини – ще кілька годин), зате вийде трохи заощадити.

Автобуси

Довший, але і бюджетніший варіант – дістатися до Європи автобусом. Є чимало автобусних служб, які їздять у різні куточки ЄС. У середньому, квиток з Києва обійдеться вам у 500–700 гривень. Цей варіант зручніший тим, що ви їдете без пересадок (на яких, до того ж, і економите), але тривалі автобусні переїзди – не найкомфортніше проведення часу.

Також можна доїхати автобусом до найближчої європейської країни (Словаччина, Польща), а далі скористатися послугами місцевих перевізників і за кілька годин дістатися куди завгодно (про цих самих перевізників я розповім вам далі).

Літак

Напевно, багато хто вже знає, що таке лоукостер (це бюджетні авіалінії, у вартість квитків яких входить тільки сам переліт. Багаж, напої та інші «бонуси» потрібно оплачувати окремо). Зручність таких авіаперельотів у тому, що на дорогу витрачається мінімальна кількість грошей, а дістатися до пункту призначення можна всього за кілька годин.

З відомих лоукост-авіаліній, які літають в Європу з України, виділимо знаменитих Wizzair. У них можна придбати квиток за ціною близько 40–45 євро.

А ось по самій Європі можна пересуватися за допомогою Ryanair. Ці хлопці давно зарекомендували себе як найбільш бюджетні та при цьому найбільш комфортні (з одного європейського міста в інше можна долетіти за 15–25 євро).

По Європі за кілька євро

Також бюджетні переїзди по містах ЄС пропонує компанія Regiojet. У них є і швидкісні потяги, і автобуси. Дорога забирає переважно кілька годин. Але навіть більш тривалі переїзди дуже зручні, адже тут і wi-fi (який справно працює), і розетки, і монітори з навушниками, і гарячі напої. І все це включено в ціну квитка, яка стартує (увага!) від 2–3 євро.

Такі демократичні ціни обумовлені тим, що європейці часто катаються в інші міста і навіть країни у справах і на навчання.

Сервіси пошуку попутників і автостоп

Звичайно, не можна не згадати і про такі сервіси, як Blablacar. Знайшовши там попутників, ви можете гайнути в ЄС за 300–400 гривень з людини. Але важливо пам’ятати, що така подорож може бути небезпечною.

Перед тим, як сісти в машину до незнайомців, перевірте всю можливу інформацію про них і прочитайте відгуки (вони обов’язково повинні бути на сайті), попросіть у водія будь-який документ, що посвідчує його особу. Якщо вийде, зробіть фото і надішліть комусь із близьких. Також не забудьте надіслати друзям чи рідним номер машини, в якій збираєтеся їхати, і орієнтовний час прибуття.

Але краще, звичайно, не вирушати в таку мандрівку самому. Набагато менш ризикованим буде шлях у компанії когось, із ким ви особисто знайомі.

А тепер поговоримо про автостоп. Це, мабуть, найдешевший спосіб куди-небудь доїхати. Проте він є і найризикованішим. На відміну від служб пошуку попутників, приватні автостопники, яких ви «спіймали» на дорозі або знайшли в Інтернеті, ніким не перевіряються і не контролюються.

Водій, який запропонував вас підвезти за мінімальну плату (а то і зовсім безкоштовно), запросто може виявитися злодієм, насильником або навіть убивцею.

Тож, подорожуючи самотужки, не пошкодуйте витратити трохи зайвих грошей, але забезпечте собі ж безпеку в дорозі.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм