Яка відома рослина калічить людей?

22 Січня 2018

Чи можна отримати травму від, здавалось би, зовсім нешкідливих предметів? Виявляється, це дуже легко. Про це розповідає професор Стівен О’Лірі (Stephen O’Leary) з Університету Мельбурна – повідомляє abc.net.au.

Австралійські медики виявили несподівану тенденцію: у багатьох пацієнтів спостерігалися дивні травми вух. Починаючи з 2012 року, щонайменше 28 осіб звернулися з ушкодженнями вушних каналів і барабанних перетинок.

Спільне у всіх пацієнтів було лиш одне: всі вони тримали вдома вазони з роду юка. Це деревовидні вічнозелені рослини родом із Центральної Америки. Багато з них розміщують у садах і на верандах, а також в офісах та іноді в квартирах.

Однією з головних прикмет доморощеного шкідника є довге тонке листя, загострене на кінці. І медики дійшли висновку, що саме ці листки-«шпаги» стають знаряддям злочину.

За словами отоларингологів з Мельбурна, якщо людина живе або працює в безпосередній близькості від юки, то ризикує отримати травми, аж до втрати слуху.

З 28 обстежених пацієнтів, яким листя випадково потрапило до вушного проходу, в 25 спостерігалася перфорація барабанних перетинок, тобто розриви, які можуть призводити до порушень слуху. Ще трьом пацієнтам пощастило трохи більше – їх рослини нагородили лиш ушкодженнями зовнішніх вух і слухових каналів.

За словами професора Стівена О’Лірі (Stephen O’Leary) з Університету Мельбурна, коли людина вирішує посадити або придбати юку, то навряд чи турбується про можливі травми вух. Але насправді довгі загострені листки можуть проникати в вушний прохід, немов стріла.

Коли якийсь предмет пробиває барабанну перетинку, це супроводжується не тільки порушенням слуху, але і частими запамороченнями, втратою рівноваги; також підвищується ризик потрапляння всередину інфекції.

Здебільшого пошкоджена барабанна перетинка заживає протягом декількох тижнів, однак у ситуації з юкою все трохи складніше. Листя рослини настільки гостре і тонке, що йому нічого не заважає просунутися далі й зачепити середнє і навіть внутрішнє вухо.

Якщо мембрана між цими частинами слухової системи пошкодиться, рідина (перилімфа) з внутрішнього вуха просочиться в середнє, і тоді людині забезпечені дуже серйозні проблеми. Така травма відома, як перилімфатичний свищ (або фістула). І її діагностують у 4 з 25 пацієнтів з пошкодженням барабанних перетинок. Усі вони протягом декількох днів після травми відчували запаморочення і дискомфорт, однак вчасно звернулися до фахівців.

Медики пояснюють: у цьому разі зволікання небезпечне. Пошкодження барабанної перетинки може зажити, проте внутрішня травма так і залишиться, і людина про неї навіть не дізнається, поки у неї не почнуться проблеми зі слухом, рівновагою і вестибулярним апаратом.

Автори дослідження відзначають, що шкода, якої людині можуть завдати рослини, недооцінюється. У конкретному випадку з юкою можливі також «напади» на очі й горло (особливо це стосується дітей). Тому отоларингологам, хірургам і лікарям швидкої допомоги варто пам’ятати про такі, здавалось би, безглузді причини ушкоджень.

Що стосується самих любителів рослин, їм медики рекомендують частіше підрізати листя і розміщувати горщики із зеленими «терористами» в найбільш безпечних місцях, де найменша імовірність контакту із ними (наприклад, не поруч із входом у кімнату, а в кутку).

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ