Погода на вихідні: на Волині похмуро й дощ зі снігом

16 Грудня 2017

Цьогоріч грудень нас дивує погодними сюрпризами мало не щодня: від +14 з дощем  до снігопадів та заметів, ожеледиці на дорогах.

Отже, сьогодні, 16 грудня протягом усього дня погода у Луцьку буде похмурою. Дощ зі снігом йтиме весь час. Удень він посилиться, а до вечора послабшає.

За останні 130 років  цього дня максимальною була температура +8 у 1950 році, а мінімальною – аж – 24, 7 у 1997 році.

Народний прогноз погоди на цей день каже:

16 грудня вшановується пам’ять преподобного Івана Мовчальника. У народі цей день називали Днем Світової Німоти і радили як можна менше розмовляти та розповідати про себе, щоб уникнути безглуздих пліток.

Для цього дня є цікава прикмета: якщо сніг падає на талу землю, то людям важко буде жити, а на мерзлу — легше. Якщо цього дня вітер дме з півночі, то вважалось, що будуть великі морози.

***

Натомість, завтра, 17 грудня,  погода трішки зміниться – буде практично без опадів. У Луцьку сонце в цей день буде рідко з'являтися з-за хмар.

За останні 130 років  цього дня максимальною була температура +10,4 у 1989 році, а мінімальною – аж – 25, 5 у 1997 році.

Народний прогноз погоди каже, що цього дня вшановується пам’ять святої Варвари.

У наших пращурів була традиція на день Варвари дома ставить гілочку, щоб до Різдва розпустилась. З цього дня розпочинались сильні морози: «Зима мости мостить», «Тріщить Варюха — бережи ніс та вухо».

Люди виходили поглянути на дим із труби, щоб дізнатись про погоду: якщо дим стовпом іде — морози стоятимуть, якщо до землі прибивається — скоро відлига. Небо на Варварину ніч зоряне — на холод, сліпе — на тепло.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь