Відео

Як в Україні карають вчителів за побої і образи дітей (відео)

Як в Україні карають вчителів за побої і образи дітей (відео)

У Васильківській школі № 9 під Києвом – скандал. Вчителька в жорсткій формі образила учня сьомого класу – пише vesti-ukr.com.

У соцмережі опублікували відео, на якому 67-річна вчителька Людмила Новосьолова в кінці уроку всіляко обзиває і лає учня. Відеозапис у Facebook виклала користувачка Вікторія Гедзь. «Чому саме може навчити ось такий «вихований педагог» наших дітей? Прошу максимального репосту, щоб про Людмилу Анатоліївну дізналося якомога більше людей», – зазначила Вікторія. «Сталося через те, що учень клацнув двічі ручкою, щоб записати домашнє завдання, адже це був кінець уроку. Це не перший агресивний напад учителя», – додала користувачка. На відео вчителька записує на дошці приклад. Вона обертається до класу і запитує: «Хто клацає?» Далі йде до парти учня: «Ти – с*ка, ти – тварина! Тварина ти!..» І так далі.

Відразу звільнилася

У відділі освіти Васильківської міської ради повідомили, що педагога, який образив учня, звільнили. «Вона сама написала заяву про звільнення за власним бажанням, тому відновлюватися через суд у школі не буде», – сказали у відділі. При цьому чиновники провели службове розслідування, в ході якого з’ясували, що діти провокували її. «Діти погоджуються з тим, що вони її спровокували. Один з учнів стукав постійно по парті, заважав проводити урок. У будь-якому разі вона не мала права так чинити. Вона порушила права дитини. Ми всі були шоковані. Такий випадок у місті в нас уперше», – кажуть у відділі освіти.

Читайте також: Фізику, хімію, астрономію, біологію та географію об’єднають в один предмет

Як розповіла директор Васильківської школи № 9 Оксана Шагова, на звільненого вчителя батьки ображеного Віктора Юрова подавати в суд не збираються. «Члени батьківського комітету класу написали заяву в школу, щоб ми розібралися в конфлікті між учнями і Людмилою Новосьоловою. Свою поведінку вона пояснила тим, що готувала дітей до контрольної, а учень їй заважав. Через це вона і зірвалася. Нам прислали відеоролик, провели розслідування, її викликали до міського відділу освіти, і вона написала заяву», – пояснила директор. За словами Шагової, на викладача цього навчального року вже одного разу скаржилися батьки одного з учнів. «Був невеликий епізод, пов’язаний з виставленням оцінок, але ми усно розібралися з батьками і дитиною», – каже Шагова. Чи вибачилася вчителька перед дітьми або батьками учня, за словами директора, невідомо.

Карають тільки після розголосу

Інциденти зухвалої поведінки педагогів трапляються нерідко. Раніше, наприклад, у Кривому Розі педагог заклеїв школярам роти скотчем, а в Закарпатті вчителька поставила оцінку учениці на лобі. Адвокат Іван Ліберман сказав, що українці подають до суду на вчителів чи не кожен день. «Багато батьків хоче притягнути до відповідальності вчителів, що образили, на їхню думку, дітей. Вимагають відшкодувати моральну шкоду. У випадку з Васильківською школою це адміністративне порушення, за яке максимум повинні звільнити або виписати штраф. За більш серйозні порушення, як побої, вчитель може отримати реальний термін», – пояснив Ліберман.

Юрист громадської організації «Батьки SOS» Роман Бондаренко каже, що карають вчителів дуже рідко. «В Україні 17 000 шкіл, уявіть, скільки там подібних ситуацій. У ЗМІ потрапляє максимум 5% таких конфліктів. Як правило, тільки в разі розголосу вдається покарати винного. В інших випадках педагогів керівництво шкіл намагається вберегти від покарання, щоб не підривати репутацію установи», – сказав Роман. За його словами, дуже часто навіть звільнені викладачі відновлюються в тих самих школах. «А батьки частіше подають заяви на педагогів, коли їхня дитина вже йде зі школи, щоб уберегти її від переслідувань», – каже Роман.

Він додав, що, згідно з указом МОН, термін «жорстоке поводження з дітьми» визначається за більш ніж 20 ознаками. Від «поставити в куток» або вказування при інших учнях на недоліки дитини до заборони йти в туалет і вимог до зовнішнього вигляду дитини (зачіски, форми). «Але більшість цих випадків минають непоміченими», – зазначив Бондаренко.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Україна
В тему