В центрі уваги

«Плівки Медведчука» та земельна децентралізація: що в звіті «Слуги Народу» за минулий тиждень

«Плівки Медведчука» та земельна децентралізація: що в звіті «Слуги Народу» за минулий тиждень

Партія «Слуга Народу» продовжує інформувати українців про важливі рішення та події, які відбулися протягом минулого тижня.

ПОЗИЦІЯ ПАРТІЇ

Правоохоронні органи повинні провести розслідування щодо «плівок Медведчука».

Чергове розслідування журналістів проєкту Bihus.Info показує, як в Україні деякі люди наживалися в той час, як держава боролася за свій суверенітет і територіальну цілісність у війні з Росією.

В оприлюднених журналістами аудіозаписах розмов зафіксовано перемовини високопосадовців країни-агресора та особи з голосом, схожим на голос обвинуваченого у державній зраді Віктора Медведчука.

З цих розмов суспільство дізналося, як Україна втратила контроль над стратегічним об’єктом – частиною нафтопроводу «Самара – Західний напрямок». Тогочасна влада фактично подарувала цей об’єкт оточенню Віктора Медведчука, що приносило дохід країні-агресору в період найбільш кривавих боїв на Донбасі. Окрім того, нафтопровід став джерелом фінансування проєктів, спрямованих проти нашої держави, зокрема й агентів

Кремля на нашій території. Це змусило Раду національної безпеки і оборони України втрутитися в ситуацію, ухвалити комплекс важливих рішень для захисту нашого суверенітету й повернення нафтопроводу у державну власність.

З розслідувань журналістів також стало відомо, що всі дії з привласнення нафтопроводу погоджувалися на дуже високому рівні особою, яку в телефонних розмовах називають «головним» і «керівником». Ця людина надавала повне сприяння на всіх етапах оборудки і знала про злочинну змову в інтересах країни-агресора. На думку розслідувачів, цією особою був тодішній Президента України Петро Порошенко.

Враховуючи високий суспільний резонанс цієї справи, масштаби корупції, колосальні втрати для бюджету держави та шкоду, заподіяну національній безпеці, закликаємо правоохоронні й антикорупційні органи України провести ретельне, неупереджене розслідування і перевірити усі факти, викладені журналістами Bihus.info.

Суспільство повинно дізнатися правду про всі обставини виведення з державної власності об’єктів, які мають стратегічне значення для України. А всі причетні до порушення закону повинні бути покарані, незалежно від звань, посад чи статусів.

«Слуга Народу» вітає з завершенням земельної децентралізації

Підписання Президентом України Володимиром Зеленським ухваленого Верховною Радою законопроєкта №2194 – знакова подія. Документ остаточно повертає громадам право розпоряджатися своїми землями за межами населених пунктів.

Cтарі політики об’єдналися у своєму бажанні зберегти колишні порядки й заблокували Верховну Раду спамом поправок, намагаючись зірвати ухвалення важливого для громад закону.

Показово, що проти цього закону активно виступала Юлія Тимошенко та її політична сила, хоча сама Юлія Володимирівна у 2008 році (той час вона була прем’єр-міністром України) вносила від свого імені законопроєкт (№2143 від 28 лютого 2008 р.), що не просто відкривав ринок землі, а дозволяв продавати її кому завгодно в необмеженій кількості.

Крім того, зараз соратники Тимошенко говорять про всеукраїнський референдум, хоча саме вони в парламенті були головними противниками ухвалення закону, який дозволяє його проводити.

Політичне флюгерство в настільки регулярному режимі викликає хіба що іронію. Адже немає жодних гарантій, що уже через рік ця політична сила змінить свою позицію і знову стане головним лобістом ідеї про продаж землі іноземцям, як це вже було в 2008 році.

«Слуга Народу» закликає українців бути уважними до обіцянок людей, які уже понад 20 років у політиці, а час їхнього перебування у владі запам’ятався країні високим рівнем бідності, брехнею та постійними політичними скандалами. Зараз усім громадянам України слід зосередитися на важливій роботі – розбудові країни заможних громад.

ПОЗИЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА

Володимир Зеленський підписав закон, який остаточно повертає громадам право розпоряджатися своїми землями 

Президент Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Земля» підписав Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» № 1423-IX.

За словами глави держави, підписаний документ докорінно змінює землеустрій і фактично є «земельною Конституцією» України.

Згідно з документом, землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) передаються в комунальну власність сільських, селищних, міських рад. Встановлено чіткий механізм фіксування у Державному земельному кадастрі меж громад, зокрема об’єднаних.

ЦИТАТА:

«Майже 20 років з боку влади було все що завгодно, окрім справ… Люди не могли розпоряджатися землею, не могли продавати, купувати її, як це робиться у багатьох країнах. Для українців діяв мораторій, як у Венесуелі або Північній Кореї. За часи мораторію померли майже 1 млн землевласників, а вартість гектара сільгоспземлі стала найнижчою у Європі… Усередині країни фактично утворили офшор площею понад 8 млн га. Це сірий тіньовий ринок, де землю купували, продавали і заробляли мільйони без сплати податків, офіційного працевлашутвання і соціальних гарантій для людей… За роки мораторію деякі політики і бізнесмени вкрали у держави землю, яка дорівнює площі майже двох півостровів Крим. Безумовно, ми зробимо все, щоб повернути і те, і інше», - сказав Президент.

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт про збільшення чисельності Збройних Сил України

Проєкт закону визначено Президентом як невідкладний. Текст розміщено на сайті парламенту.

У пояснювальній записці зазначається, що цілями та завданнями законопроєкту є збільшення чисельності ЗСУ з метою створення та забезпечення функціонування окремого роду сил – Сил територіальної оборони ЗСУ, а також розвитку Сил спеціальних операцій ЗСУ в інтересах формування руху опору.

Документом пропонується на законодавчому рівні збільшити чисельність ЗСУ на 11 тис. військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил ЗСУ – Сил територіальної оборони.

ПАРТІЙНЕ ЖИТТЯ

Парламентська фракція партії «Слуга Народу» виключила зі свого складу народного депутата Євгенія Шевченка

Виключення Євгенія Шевченка з фракції партії зумовлене його систематичними заявами та діями у сфері зовнішньої політики, які не були узгоджені ні з Президентом України, ні з міністерством закордонних справ.

Зокрема, парламентарій підтримав дії режиму Олександра Лукашенка щодо затримання Романа Протасевича після примусової посадки літака авіакомпанії Ryanair у Білорусі.

Фракція ухвалила рішення про виключення Шевченка зі свого складу більшістю голосів. Документи від фракції були направлені спікеру Верховної Ради.

ЦИТАТА:

«Своїми діями пан Шевченко поставив під загрозу відносини України з міжнародними партнерами, а також завдав шкоди міжнародному іміджу України як передбачуваного партнера із послідовною політикою, що керується демократичними європейськими цінностями», – прокоментував ситуацію голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Пам’ятки, що перебувають в комунальній власності, зможуть потрапити до списку Великої реставрації

Нещодавно у парламенті був зареєстрований законопроєкт №5551, який дозволить

профінансувати з держбюджету в рамках президентської програми «Велика реставрація» пам’ятки національного значення, що перебувають у комунальній власності. Наразі до

Великої реставрації можуть потрапити лише пам’ятки, які перебувають у державній власності та які належать Мінкульту.

До переліку об’єктів на реставрацію також не могли включити пам’ятки, які не мали необхідної проєктно-кошторисної документації.

НОВИНИ УРЯДУ

За дорученням Президента України Кабмін ухвалив рішення про призупинку авіасполучення з Білоруссю

З 26 травня Україна припинила авіасполучення з Білоруссю: українським авіакомпаніям та літакам заборонятиметься виконувати польоти в повітряному просторі сусідньої держави.

Держприкордонслужба отримала доручення припинити оформлення пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

Це стало реакцією на інцидент із примусовою посадкою літака Ryanair та затриманням білоруського опозиціонера Романа Протасевича.

Як повідомили у Мінінфраструктури, із 29 травня Україна закриває повітряний простір для літаків, зареєстрованих у Білорусі.

24 травня Президент Володимир Зеленський доручив уряду опрацювати рішення щодо припинення прямого авіасполучення між Україною та Республікою Білорусь і заборони прольоту повітряним суднам з українською реєстрацією до та через територію Республіки Білорусь.

Україна впроваджує паспорти вакцинації від коронавірусу синхронно з Європейським Союзом.

Планується запуск паспортів на початку липня. ЄС наразі визнає 2 з 3 вакцин, які використовуються в Україні. Вакцинація препаратом від компанії Sinovac може бути визнана на рівні окремих держав ЄС.

Українська економіка відновлюється

Експорт української продукції за перші 4 місяці цього року зріс на майже 20%. За останній час відкрито 8 нових ринків, зокрема в країни Африки та Південної Америки. Підтримка наших експортерів дає свій результат. Позитивна динаміка відновлення економіки спостерігається і у фінансовій діяльності середніх та великих компаній. В першому кварталі цього року ми фіксуємо, що фінансові результати таких підприємств - одні з найкращих за останні 5 років. Вже в другому кварталі цього року ми вийдемо на стійкий тренд відновлення економіки.

Зростання промвиробництва у березні становило 2,1%. Промислове виробництво в Україні у квітні 2021 року зросло на 13% у порівнянні з квітнем 2020 року. Промвиробництво за перші 4 місяці цього року зросло на 1,5%.

Фінансові результати українських підприємств в І кварталі 2021 року одні з найкращих за останні 5 років

Фінансовий результат великих та середніх підприємств до оподаткування склав 166 млрд грн прибутку в порівнянні з 4,9 млрд грн збитку за аналогічний період минулого року.

Частка збиткових підприємств скоротилася до 27,8% від загального числа діючих великих і середніх компаній (це найнижчий показник в І кварталі за останні 5 років). Наприклад, у першому кварталі 2020 року (до коронакризи) частка таких підприємств дорівнювала 40,8%.

Контроль цін на паливо: ціни на АЗС знизилися через регулювання

Ціни знизили майже всі мережі АЗС. Зокрема, на WOG і ОККО бензин марки А-95 подешевшав на 38 копійок за літр, до 29,84 грн / л.

З урахуванням граничних торгових націнок максимальна ціна на «звичайний» бензин для його продажу через мережу АЗС не повинна перевищувати 29,84 грн/літр, на "звичайне" дизпальне - 27,89/грн

Розмитнити авто можна буде через смартфон

Згідно з напрацюваннями Мінцифри та пропозиціями ОПРР розмитнити авто можна буде просто за допомогою смартфону — через портал та застосунок Дія. Усунення бюрократичних перепон, мінімізація людського фактора й викорінення корупції — стане поштовхом до реформи митниці. Денис Шмигаль доручив Мінфіну та Мінцифри доопрацювати відповідний проект в найближчий час.

Уряд перевірить надрокористувачів, які отримали дозвіл без аукціону

Державна служба геології та надр на виконання доручення прем’єр-міністра Дениса Шмигаля здійснить позапланові перевірки 144 компаній у сфері надрокористування, які отримали спецдозволи поза аукціоном.

План надходжень до бюджету перевиконано в першому квартал

У січні-березні 2021 року податкова перевиконала індикативний показник надходжень до загального фонду державного бюджету на 6,2%, або на 7,6 млрд грн, зростання

надходжень порівняно з минулим роком ­­– на 16,1%, або на 17,9 млрд гривень

Виплати при народженні дитини піднімуть до 50 тисяч гривень з 2022 року (законопроект)

Вперше з 2014 року Кабінет Міністрів пропонує збільшити суму і встановити щорічну індексацію. Виплата допомоги буде проводитися одноразово в розмірі 25% загального розміру, решта суми буде виплачуватися протягом наступних 36 місяців рівними

частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів. З 2023 року буде постійна індексація виплат на розмір інфляції. Зараз в Україні при народженні дитини виплачують 41 280 гривень.

Перехід на безготівкову виплату пенсій буде добровільним

Перехід на отримання пенсій з готівкової на карткову форму відбуватиметься поступово та виключно у добровільній формі. До 1 вересня 2022 року буде проведено конкурс на оператора доставки пенсій. Відповідну постанову прийнято на засіданні Уряду.

Кабінет Міністрів скоротить кількість чиновників

Прийнято постанову, яка започатковує процедуру оптимізації в апаратах центральних органів виконавчої влади. В СКМУ конкретизуються структура директоратів та усувається дублювання функцій. При цьому створюються нові підрозділи з питань санкційної політики, мобілізаційної роботи, внутрішнього аудиту. Після завершення штатних заходів у секретаріаті Кабінету Міністрів буде зменшена гранична чисельність працівників орієнтовно на 10%.

Підтримка фермерів та експортерів

Українські фермери зможуть легко дізнатися вимоги до своєї продукції на будь-якому іноземному ринку, куди він планує постачати товари. Уряд ухвалив рішення про порядок використання коштів для будівництва інспекційних постів на кордонах. Ця програма спрямована на покращення доступу українських малих та середніх аграріїв на світові ринки. На реалізацію проєкту буде спрямовано 75 млн грн. Зокрема, буде створена інформаційна система вимог до безпечності харчових продуктів та вимог ринків експорту.

З 26 травня розпочав роботу для громадян Відкритий геопортал просторових даних

Геопортал уже налічує близько 1000 наборів відомостей від 75 територіальних громад. Завдання на найближчий час – масштабувати його, аби люди та бізнес отримали всю інформацію про земельні ділянки в Україні.

Громадяни можуть зареєструватися на сайті та сформувати запит на отримання даних. За словами міністра, наразі працює повний каталог, підписка на останні зміни, зворотній зв'язок з користувачем.

Геопортал працює в режимі реального часу. У планах міністерства також здійснити покриття всієї країни у стислі терміни.

Геопортал дасть можливість максимально цифровізувати державні процеси та використовувати єдину картографічну основу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика
В тему

Останні матеріали