Поради

«Газу майже не використовую, а абонплата така ж, як раніше»

«Газу майже не використовую, а абонплата така ж, як раніше»

«Я газом майже не користуюся, плачу тільки за ті куби, які накрутила, а мені виставили заборгованість через абонентську плату. Чому мені нараховують такі суми?!».

Такий емоційний дзвінок надійшов до редакції від нашої читачки, - йдеться у газеті «Твій портал».

А один із наших постійних передплатників узагалі стикнувся із ситуацією, що за останніх пів року не використав жодного «куба» газу, проте від нього вимагають абонентської плати.

Отож, іще раз нагадуємо, що абонентська плата береться як компенсація на витрати з обслуговування газової мережі, якою доставляється газ до споживача.

Витрати на обслуговування газової мережі майже не залежать від обсягу газу, що транспортується нею. На тариф впливає співвідношення протяжності мереж та кількості споживачів газу. Чим більше осель під’єднані до газової мережі, тим менший тариф.

Тому в великих містах – Києві, Харкові, Дніпрі – тариф менший, ніж на Миколаївщині, де газопроводи тягнуться сотні кілометрів до відносно невеликих сіл.

Навіть якщо мешканці вулиці (або кількох вулиць), за власний кошт побудують газопровід, вони мають вносити абонплату, щоб забезпечити обслуговування газопроводу, роботу аварійної служби, фахівців газорегуляторних пунктів тощо.

До обслуговування газової мережі входять витрати на лічильники (встановлення, повірка та ремонт), матеріальні і виробничо-технологічні витрати газу, оплата праці та податки, амортизація, прибуток.

Коли формують абонплату для кожного споживача, враховують обсяг його споживання за минулий газовий рік (від 1 жовтня до 30 вересня попереднього періоду), цей обсяг ділять на 12 (місяців у році) та множать на регіональний тариф. Тому щомісячна абонплата однакова впродовж року.

Якщо людина тільки приєдналася до газорозподільних мереж, для неї встановлюється мінімальний платіж за доставку газу впродовж року, виходячи з норм споживання або споживання газу в міжопалювальний період.

Якщо ж людина приєдналася давно, але останнім часом не використовувала блакитного палива, вона повинна здійснювати мінімальну плату за доставку газу, оскільки залишається під’єднаними до газорозподільних мереж і може відновити використання газу в будь-який зручний час.

Відповідно до рішення НКРЕКП, в разі відсутності даних про споживання газу, або якщо такі дані є лише за період, менший ніж останні 9 місяців, встановлюються такі обсяги замовленої потужності на рік: 39 куб. м – для осель лише з газовою плитою, 126 куб. м – для осель, де газ використовують також для підігріву води (з колонками). 314 куб. м – для осель, де є газове опалення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, газ
В тему