27 Березня 2018
Новини

«Волиньгаз» завершив минулий рік зі збитком 169 мільйонів гривень

«Волиньгаз» завершив минулий рік зі збитком 169 мільйонів гривень

Виручка компанії «Волиньгаз» за 2017 рік, яка формуються за рахунок тарифу на розподіл природного газу, в минулому році становила 414,2 млн. грн. Через те, що встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обгрунтованих витрат «Волиньгазу», видатки компанії перевищили виручку. Це призвело до отримання збитку в розмірі 169,0 млн. грн. Про це інформує прес-служба відомства.

Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл природного газу не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг. Через це діяльність компанії «Волиньгаз» є збитковою вже третій рік поспіль.

Наприклад, розрахунком діючого тарифу передбачено, що «Волиньгаз» закуповуватиме на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 6 752 грн.тис. куб. м. без ПДВ. Але середня ціна природного газу в минулому році становила 7 996 грн.тис. куб. без ПДВ.

Читайте також: Газ планують вимірювати за новими стандартами

У діючому тарифі компанії «Волиньгаз» на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 182,3 млн. грн. А вартість закупівлі цього газу на ринку становить 215,9 млн. грн. З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб становлять 52% від всієї тарифної виручки, занижена ціна газу у розрахунку діючого тарифу стала головною причиною отримання збитків.

За 2017 рік зросли інші статті витрат пов’язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість дизельного пального, необхідного для роботи аварійно-диспетчерської служби «Волиньгазу» у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла більше ніж на 20%.

Нагадуємо, У Міністерстві енергетики заявили, що газова криза минула

«Волиньгаз» неодноразово зверталась до НКРЕКП, яка встановлює тарифи на розподіл природного газу, з розрахунками економічно обгрунтованих витрат компанії. В 2017 році ПАТ «Волиньгаз» двічі проходило процедуру подання тарифів, однак вони не були затверджені.

У березні поточного року «Волиньгаз» з додержанням усіх процедур вчергове подало до НКРЕКП обґрунтування нового тарифу. Він розроблений згідно з Тимчасовою методикою визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу, яка діятиме до 31 березня 2019 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему