Відео

Королеву польського твісту вшанували у Луцьку (відео)

Королеву польського твісту вшанували у Луцьку (відео)

Мистецький вечір-портрет «Хелена Майданєц – королева польського твісту» відбувся у мистецькій вітальні Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.

Під час мистецького вечора спогадами про королеву польського твісту поділилися представники сім’ї Майданців із Волині – краєзнавець Іраїда Майданець із с. Жидичин Ківерцівського району та двоюрідна племінниця Хелени – Людмила.

Також уперше були презентовані зворушливі світлини, зокрема, датовані 50-ми роками ХХ століття, коли Панас Майданець із Мильська побував у родині Майданців у Щецині.

Присутні мали змогу насолодитись архівними відеозаписами вокальних виступів неперевершеної польської виконавиці.

Нагадаємо, народилася Хелена 5 жовтня 1941 року у маленькому селі Мильськ (нині – Рожищенського району) у родині Лідії та Філімона. 1946 року родина, що складалася з трьох дітей та батьків, переїхала на територію сучасної Польщі, обравши місцем проживання Щецин.

Співоча кар’єра майбутньої зірки польської естради розвивалася стрімко – відтоді, як уперше виступила на сцені місцевого академічного театру «Ельф». Пізніше був хор технічного університету, далі – гурт «Кліпси», студентський клуб «Піноккіо».

Брала участь у легендарних фестивалях у Щецині, Ополє. Увійшла до складу славетної групи «Червоно-чорні».

Її пісні в стилі рок-н-рол не знали кордонів, зокрема «Рижик», «Чорний Алібаба» та ін. У 60–90-х роках мешкала у Франції, де на Хелену звернула увагу Марлен Дітріх.

Гастролювала в СРСР, Чехословаччині, Болгарії, США, Канаді та ін. країнах.

У листопаді 1991 року повернулася до Польщі, де їй судилося прожити більше ніж 10 років. Померла 16 січня 2002 року в Щецині.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему