29 Березня 2018
Новини

Як в Україні розпродають військову техніку, поки на Донбасі нічим воювати

Як в Україні розпродають військову техніку, поки на Донбасі нічим воювати

Скандал навколо військової техніки, яку випадково знайшли поліцейські в Житомирській області, схоже, комусь дуже не сподобався. Громадськість активно намагаються переконати, що злочину в її продажу немає. Мовляв, танки до 2016-го списували як негідні. І взагалі, їх у нас повно і торгувати ніхто не забороняє.

Але добровольці, які пішли на війну в 2014-му, шоковані. Адже захищати українські землі їм доводилося на «Жигулях» та автобусах. А про такі броньовиках тоді вони могли тільки мріяти – про це пише vesti-ukr.com.

Так, в Житомирській області поліцейські випадково натрапили на склад військової техніки, яку таємно розпродавали. Серед знайденого - БТРи, БМП, ЗІЛи, «Урали», газики, кунги, причепи, автоцистерни, автовишки, тягачі з лебідками. Причому на склад натрапили, коли вели розслідування пошкодження нафтопроводу. З'ясувалося, що оголошення про продаж «власник» розміщував в інтернеті. У Військовій прокуратурі заявили, що техніка виявилася зайвою і вона потрапила в руки приватного підприємця 2013-2016 рр.

У прес-службі Міноборони запевняють: до продажу БМП, БТР і «Уралов» ніякого відношення не мають: «Станом на 27 березня 2018-го техніка, яка зберігалася на території Новоград-Волинського району Житомирської області, на обліку Центральних служб забезпечення ЗС України не перебуває». Заступилися за військових і в Генпрокуратурі. Мовляв, техніка, про яку йде мова, взагалі не є бойовою і військовою.

«Серед зазначеної техніки 196 одиниць демілітаризовані. На 17 одиниць вже є документи, договори, що підтверджують законність їх відчуження через уповноважені держпідприємства протягом 2013-2016 рр ... »- пише facebook.

речник ГПУ Андрій Лисенко. Більш того, в Україні, за словами Лисенка, схема реалізації військової техніки є цілком законною: «Реалізація надлишкової або транспортної техніки ЗСУ або інших військових формувань, що  вислужила терміни експлуатації, передбачена чинним законодавством. Її економічно невигідно відновлювати».

Правда, в поліції Житомирської області так не вважають. На сайті чітко вказано: поліцейські виявили ознаки розкрадання спеціальної техніки та транспортних засобів. «Розслідування триває, перевіряємо документацію, техніка арештована», - сказали в прес-службі поліції Житомирської області.

Військові і добровольці, які першими відправлялися в АТО в 2014 році, дивуються, як могла простоювати без діла техніка, якщо перші півроку на Донбасі їм катастрофічно не вистачало навіть звичайних вантажівок.

Екс-замкомбата батальйону «Айдар» Валентин Лихолит (Батя) говорить, що тільки через півроку, в 2014-м, у них з'явилося дві одиниці військової техніки і то завдяки допомозі волонтерів.

«До жовтня 2014 роки ми воювали на автобусах, «Жигулях» і «Волгах». Ми просили першу танкову армію, 30-ю і 80-ю бригади, щоб вони нас прикривали, оскільки у нас броні не було. Навіть при таких ресурсах ми звільнили 13 міст Луганської області, а якби у нас були бойові машини, може, і Луганськ зайняли! –  каже Валентин Лихолит. –  За злочини по списання та продажу військової техніки потрібно карати тюремними термінами. Нам допомогли волонтери, які передали два відремонтовані БРДМ, викуплених у приватних осіб. БТР без вежі один фермер віддав, демілітаризований, але ми поставили на нього кулемет і так виходили з положення».

Читайте також: 10 повсякденних речей, які вигадали для військових

З ним згоден Микола Греков, який в складі добровольчого батальйону «Айдар» воював на Донбасі в 2014-2015 рр: «Не знаю, хто з ВСУ або Міноборони зробив цей посадовий злочин, але вважаю, що його можна прирівнювати до співпраці з ворогом і зраді батьківщині. Я завжди захоплююся парадом техніки, яка на День незалежності йде по Хрещатику, але такої або схожої техніки в зоні АТО в 2014 році я не бачив. Упевнений, що для здійснення цього злочину без вищого керівництва Міноборони не обійшлося».

Продають за десятки тисяч доларів

В інтернеті ми знайшли оголошення про продаж тієї самої знайденої поліцією техніки. Її реалізовували на автосайтах, а ціни вражають. Наприклад, за БТР просять $ 12 тис. Про те, що мова йде про один й той же броньовик, кажуть фотографії: на сайті поліції і auto.ria.com техніка і навіть місцевість однакові. «БТР-60 без пробігу - з недоторканного запасу. Не битий і не фарбований, рік випуску - 1987», - пишуть автори оголошення, розміщеного на сайті в січні 2018-го.

ЗІЛ-131 з київськими номерами «АА 5016 СМ» також опублікований на сайтах Нацполіціі і на сайті продажу авто. Оголошення з'явилося в лютому, продавці просять $ 9 тис. «Авто 1987 року, фактично без використання. Нова гума, гаражне зберігання, новий акумулятор », - рекламують автори.

Є тут і більш екзотична техніка. Наприклад, броньована розвідувально-дозорна машина кольору «апельсин». Вартість БРДМ - $ 10 тис. «Знятий з зберігання і без пробігу», - вказав продавець. Він представляється як Сергій з Новограда-Волинського - саме там поліція і знайшла автопарк. Розповісти подробиці, звідки техніка, продавець не захотів - послався на велику зайнятість.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали