14 Березня 2018
Новини

Навіщо дрібні паперові гривні замінять монетами

Навіщо дрібні паперові гривні замінять монетами

Національний банк збирається замінити паперові банкноти номіналом 1, 2, 5 і 10 грн металевими монетами.

У середу, 14 березня, їх уже презентують в НБУ якраз напередодні анонсованого призначення нового глави Нацбанку Якова Смолія. Запевняють, що монети введуть поступово, деякий час вони будуть ходити нарівні з паперовими аналогами, поки повністю їх не витіснять. Фінансисти підтверджують: витрачати будемо більше – пише business.vesti-ukr.com.

Ігор Львов, керуючий директор Кредит Оптима Банку, вважає, що міняти купюри на металеві монети необхідно. «У нас з грошового обороту 1% грошей старі і 5% зношені. Їх постійно треба передруковувати, та й вважати їх складніше», - сказав Львов.

Правда, у скільки державі обійдеться заміна паперових дрібних купюр на монети, поки ніхто не знає. «Точних цифр немає, їх ще не почали карбувати. Але можна точно сказати: металеві гривні будуть окупатися. У нас не окупаються лише 1, 2, 5 і 10 коп., всі інші монети в прибутку. І хоча карбування цих монет дорожче, ніж друк паперових купюр, але термін їх обігу вищий», - говорить фінансовий експерт Олексій Кущ.

За його словами, навряд чи монети будуть карбувати з переплавлених копійок. Зазвичай їх роблять зі спеціальних заготовок - сплав для гривневих монет важчий і твердіший.

Навіщо дрібні паперові гривні замінять монетами 

Так будуть виглядати нові монети.

Експерти запевняють: на рівень інфляції заміна паперових грошей на металеві не вплине. «На інфляцію впливає тільки виведення з обороту копійок, оскільки ціни будуть округляти до гривень, і то незначно», - зазначив Кущ.

Інша справа, що такий хід може бути передвісником деномінації грошей, тобто коли 5000 грн перетвориться в 500 грн. «Про це свідчить і той факт, що президент заговорив про легалізацію капіталу, податкову амністію. Як правило, податкову амністію проводять разом з деномінацією грошей», - вказав Кущ.

Витратимо більше

Що стосується наслідків, то, на думку експертів, у маркетологів пропаде головна їх фішка. «Вони не зможуть тепер писати ціни - наприклад, 39,99 грн», - говорить Кущ. Також, на думку фінансового експерта Василя Невмержицького, виникнуть проблеми з терміналами, через які ми оплачуємо комуналку, інтернет, телефон, штрафи тощо. «Переобладнати термінали під монети ніхто не буде, це невигідно. Тому, коли ви прийдете до терміналу, там буде висіти оголошення, що він приймає гроші номіналом від 20 грн», - підкреслив Невмержицький.

Та ж історія і з монетами в супермаркетах. За словами Невмержицького, в магазинах ніколи не вистачає металевих грошей. «Тому що це дороге задоволення. Уявіть, які мішки доведеться тягати інкасаторам. Та й закуповувати у банку металеві гроші дорожче, ніж паперові. В результаті - що в терміналах, що на касах здачу будуть переводити на мобільний телефон або на бонусні картки. І замість 95 грн в магазині ви залишите 100 грн», - говорить Невмержицький. Що, втім, вже відбувається в деяких маркетах. До того ж гривневі монети багато хто не люблять носити в гаманцях і в кишенях, так що багато хто буде намагатися від них позбавлятися.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему