14 Березня 2018
Новини

В Україні скасовано талони до лікаря та медичні картки

В Україні скасовано талони до лікаря та медичні картки

13 березня набрав чинності новий наказ МОЗ № 157, згідно якого скасовано морально застарілі форми первинної облікової документації, до яких, зокрема, відносяться

талони на прийом до лікаря.

Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбук Уляна Супрун.

Згідно з наказом, скасовуються останні талони в медичних закладах - талон амбулаторного пацієнта, талон на прийом до лікаря та талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів.

Також скасовуються контрольна карта диспансерного нагляду, книга запису викликів лікарів додому, медична картка студента і медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок.

Відповідно до нового наказу, медичні працівники не будуть зобов’язані заповнювати, опрацьовувати та зберігати облікові форми, що були запроваджені ще за радянської системи.

Читайте також: Які нововведення прийдуть з реформою МОЗ

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун пояснила мотиви прийнятих міністерством рішень.

"Диспансеризація" – регулярний огляд здорових людей не існує і не визнається в цивілізованих країнах світу як ефективна модель охорони здоров'я. Крім того, майже скрізь "диспансеризація" в Україні проводиться на папері. По суті лікарі заповнювали стоси форм, які взагалі не мали ніякого сенсу. Україна переходить на модель регулярних скринінгових обстежень за групами ризику з середини року... Скасовується медична карта дитини для вступу до школи та дитячого садка. Діти повинні пройти тільки звичайні медичні огляди у лікаря і отримати стандартну довідку", – наголосила виконуючий обов'язки міністра.

Віднині для вступу до школи або в дитячий садок медична карта дитини є непотрібною. Її форма є недійсною, від батьків не мають права її вимагати. Діти мають пройти тільки звичайні медичні огляди у свого лікаря, та отримати стандартну довідку.

Також скасовується форма № 025-3/о "Медична карта студента". У всіх студентів буде звичайна амбулаторна карта.

Читайте також:  Які медичні послуги будуть безкоштовними: відповіді МОЗ.

Окрім того, в МОЗ готують уніфікацію існуючих форм амбулаторних карт і їх узгодження з процесами комп’ютеризації. У результаті має залишитися лише один вид амбулаторної карти, який буде враховувати особливості надання медичної допомоги дорослим і дітям. Також здійснюється робота щодо переробки та суттєвого скорочення звітних статистичних форм.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали