2 Березня 2018
Новини

У кого в Україні найвищі пенсії

У кого в Україні найвищі пенсії

Найвищі пенсії в нашій країні отримують судді, Герої України, льотчики-випробувачі і прокурори. Їхні доходи на заслуженому відпочинку в рази вищі за доходи військових. Експерти пояснюють, що така різниця в пенсіях бюджетників через те, що їх нараховують за різними схемами – повідомляє Вести Украина

 

14 тисяч – для екс-президента

В Пенсійному фонді відповіли, що пенсії понад 10 тис. грн  станом на 1 січня 2018 року отримує 118 381 особа по всій Україні. До речі, згідно з чинним законодавством, розмір максимальної пенсії зараз обмежений десятьма прожитковими мінімумами (13 730 грн до 1 січня 2018 року). При цьому пенсії, які були нараховані до 1 жовтня 2011 року, коли ще не набрало сили обмеження, не переглядаються і не підлягають перерахуванню. Найбільше одержують колишні судді. Також у топ-5 входять Герої України та інші особи, які мають заслуги перед Україною, прокурори, льотчики-випробувачі, депутати.

Як розповів екс-заступник Генпрокурора Олексій Баганець, його пенсія «істотно вища» за середньопрокурорську. «Як нараховують пенсії зараз, я не знаю. У мене пенсія вища, тому що я виходив на пенсію в 2001 році, коли закон дозволяв прокурорам нараховувати пенсію в 90% суми всього заробітку – окладу, класного чину, стажу, доплати за звання заслуженого юриста тощо, – тоді купа надбавок була», – сказав Баганець, правда, розмір пенсії все ж уточнювати відмовився. За його словами, прокурори-пенсіонери зараз навіть судяться з Генпрокуратурою, яка відмовляє їм в отриманні довідок про суму заробітної плати, з неї нараховують пенсії як колишнім, так і нинішнім прокурорам.

Перший президент України Леонід Кравчук, якого в 2001 році нагородили званням Героя України, отримує відповідну з озвученою в Пенсійному фонді пенсію – він навіть скаржився, що його пенсію скоротили з 18 до 14 тис. грн. Екс-глава Печерського суду Києва Микола Замковенко відмовився озвучити розмір своєї пенсії, але згадав, що вона велика. «22 тис. пенсії – це мізер від тієї зарплати, яку отримує суддя», – сказав Замковенко.

Читайте також: Українці знайшли новий спосіб збільшити розмір пенсії

«Реформа не впоралася»

У Пенсійному фонді також кажуть, що найвищі пенсії отримують жителі столиці – середній розмір виплат у Києві за минулий рік сягну 3332 грн, при цьому в інших областях коливається від 2,5 до 3 тис. грн. Наприклад, середня пенсія вчителя була 1300 грн, у той же час народні депутати отримують у середньому 15 тис. грн.

Як уточнила експерт Центру соціально-економічних досліджень «Case Україна» Наталія Лещенко, причина розриву пенсій між суддями, прокурорами та звичайними українцями в тому, що їх нараховують за законами, які передбачають різні формули: «Бюджетникам нараховують пенсії, виходячи зі співвідношення вашої зарплати і середньої зарплати по країні на момент виходу на пенсію, страхового стажу і внесків до Пенсійного фонду. Крім того, розмір зарплати також враховують різний: як правило, це або за минулий рік, або за три останні роки, – каже Лещенко. – Припустимо, для судді довічне утримання намагалися зменшити, але по факту зменшені пенсії залишили для всіх, окрім суддів, яким нараховують 90% зарплати судді на такій же посаді». За словами економіста Олександра Охріменка, позбутися розриву в пенсіях не вийде: «Пенсійна реформа, яка повинна навести порядок у виплатах, стала лише імітацією».

Читайте також: Із наступного року пенсії будуть нараховувати по-новому

Податок на пенсії суперечить Конституції

Конституційний суд України визнав оподаткування пенсій у разі, якщо їх розмір перевищує 10 прожиткових мінімумів, таким, що суперечить Конституції. В КСУ вважають, що в сфері пенсійного забезпечення справедливим буде дотримання пропорційного співвідношення між страховим внеском і призначеним розміром пенсійних виплат, тобто якщо пенсія залежить від страхового стажу і зарплати. Також визнано неконституційним оподаткування пенсій, отриманих із іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами такі пенсії підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему