27 Лютого 2018
Новини

Що принесе українцям березень?

Що принесе українцям березень?

Зростуть «мінімалка» та пенсії, новий курс долара і перші спроби 4G: що березень подарує українцям…

Перший місяць весни – березень, обіцяє бути холодним, але досить вдалим для українців. Тож якими є  найважливіші зміни, які чекають нас із березня – інформує vesti-ukr.com.

Новий «максимум» старої «мінімалки»

Днями віце-прем’єр-міністр Павло Розенко підтвердив плани влади підвищити українцям мінімальну заробітну плату вже з березня. Засмучує лише те, що сума, названа чиновником, виявилася меншою за озвучену раніше. Так, йдеться про підвищення мінімалки з 3723 гривень до 4100 гривень. Хоча раніше повідомлялося, що вже з 1 березня мінімальна зарплата в Україні може вирости до 5000 грн у місяць, а мінімум погодинної оплати – до 30,12 грн. Відповідний законопроект № 8024 у Раду внесла група депутатів, запропонувавши поміняти норми закону про бюджет на 2018 рік.

Втім, навіть 4100 грн українцям світить лише за умови, що Рада встигне утрясти всі бюрократичні заморочки, пов’язані з цим питанням.

Але Розенко вже поспішив запевнити, що, завдяки істотному підвищенню надходжень до бюджету Пенсійного фонду, підвищення заробітної плати – «картина дуже реалістична».

Крім української бюрократії ще однією палицею в колесо нової «міні малки» може стати позиція головного зовнішнього кредитора України – МВФ. У МВФ вже заявили, що владі України не можна піддаватися спокусі збільшити українцям зарплату. У фонді зазначили, що уряду необхідно справлятися із фіскальними викликами для збереження зростання економіки. Ось тільки народні обранці такій спокусі все ж піддалися: українським депутатам підвищили зарплати на 35 тисяч уже в лютому цього року.

Кому підвищать пенсії в Україні

Ну, це вже не секрет. Ще з початку цього року уряд голосно галасував про необхідність підвищити пенсії військовим. Не останню роль у цьому питанні, мабуть, відіграли і постійні мітинги та пікети під Радою. Як результат – влада оголосила, що військові пенсії будуть перераховані з 1 січня 2018 року і підвищені в середньому на 1,5 тис. грн.

Сьогодні на сайті Кабміну, нарешті, з’явився повний текст постанови «Про перерахунок пенсій особам, звільненим з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» від 21 лютого 2018 року № 103.

Зокрема, згідно із частиною 4 статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб», Кабінет Міністрів України постановляє перерахувати пенсії, призначені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, і деяких інших осіб» з 1 березня 2018 року. Винятком стануть пенсії, призначені відповідно до Закону особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції) і поліцейським.

При цьому буде враховуватися розмір окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням, відсоткова надбавка за вислугу років за відповідною або аналогічною посадою і т. д.

Курс долара в Україні в березні

Експерти запевняють, що в березні нам варто чекати чергового витка зміцнення гривні. До літнього періоду за сприятливих факторів та інтересів поточної активності нерезидентів курс гривні може зміцнитися навіть до 26,5 грн/$ і нижче.

Втім, на початку місяця все ж буде зростання: через покупки долара під репатріацію дивідендів і вливань з ПДВ банкіри очікують зростання курсу до 2 березня до 27,15 – 27,20 грн/$.

«Думаю, що тим, хто чекає більш точних прогнозів за валютним курсом на 2018 рік, варто почекати до другої половини березня 2018 року, тоді стануть зрозумілішими перспективи курсової динаміки. Зараз же ринок живе новинами: прийшли на ринок ОВДП нерезиденти – курс гривні зміцнився, опублікували синоптики прогнози про морози в лютому – курс гривні ослаб і т. п. Ринок поки не живе фундаментальними факторами і над ним як Дамоклів меч висить невирішене питання з МВФ. І все ж, поки не схоже, що до кінця літа на нас чекають якісь титанічні кон’юнктурні зрушення на валютному ринку. Тобто 27 – 28 грн/$ – це цілком можливий курсовий діапазон.

Звичайно, якщо наші політики не полізуть у суперечки з МВФ або не спровокують чергове віче на Майдані», – прогнозує член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

А ось під кінець року курс знову повернеться на позначки 28 – 30 грн/$.

4G в Україні

Перші ознаки 4G з’являться в Україні вже в березні, але повноцінно новий зв’язок запрацює не раніше від 1 липня. Правда, в селах і райцентрах новинки не побачать.

Як розповів експерт ринку телекомунікацій Роман Химич, перші зони 4G з’являться вже в березні. «Це будуть окремі фрагменти, але до середини року з’являться лише ділянки покриття в містах-мільйонниках. Річ у тому, що оператори поки отримали частоту 2600 МГц, яка дає невеликий радіус покриття», – пояснив Химич.

Читайте ще: Найбільші українські оператори мобільного зв’язку отримали частоти для запровадження швидкісного зв’язку 4G

А вже з липня запрацює сучасна частота в 1800 МГц.

Додаткові поїзди на березневі свята

У святкові вихідні в березні «Укрзалізниця» призначила 9 додаткових поїздів. Планується призначити ще кілька. Поки ж ідеться про:

Поїзд № 224/223 Одеса – Київ курсуватиме 8 і 11 березня в обох напрямках.

Поїзд № 258/257 Одеса – Львів відправлятиметься 7 і 10 березня, в зворотному напрямку – 8 і 11 березня.

Поїзд № 217/218 Київ – Івано-Франківськ – Рахів курсуватиме 7 та 10 березня до Західної України, а 8 і 11 березня – в зворотному напрямку.

Поїзд № 177 Київ – Хмельницький здійснить рейси 8 і 11 березня.

Поїзд № 152/151 Київ – Херсон здійснить рейси 8 березня.

Поїзд № 191/192 Київ – Львів курсуватиме 7, 8 і 11 березня.

Поїзд № 179 Дніпро – Київ. Рейси 8 і 11 березня.

Поїзд № 197/198 Київ – Ковель курсуватиме 7 і 11 березня.

Призначено також додатковий рейс швидкісного поїзда № 787/788 Харків – Костянтинівка на 7 і 8 березня.

Погода в Україні в березні – чекаємо морозів

Народний синоптик Леонід Горбань уже давно заявив, що березень в Україні буде холодним і ранньої весни цього року чекати не варто.

Читайте також: Українцям пророкують холодну пізню весну

Більш новий прогноз днями дала синоптик Наталія Діденко. «На початку весни, 1 – 2 березня, мороз ще буде лютувати. І тільки із 3 березня трохи пощадить і почне слабшати. Однак це прогноз орієнтовний, і все ще може бути», – зазначила Діденко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему