Відео

Різдвяні хіти: український «Щедрик» у виконанні світових зірок - Metallica (відео)

Різдвяні хіти: український «Щедрик» у виконанні світових зірок - Metallica (відео)

«Щедрик» – одна з найпопулярніших обробок Миколи Леонтовича, знана не тільки в Україні, але й у всьому світі під назвою «колядка дзвонів» (Carol of the Bells, Ukrainian Bell Carol, Ukrainian Carol).

Протягом 30 днів ми запропонуємо вам 30 найоригінальніших варіантів виконання цього хіта легендарними виконавцями, гуртами світового рівня, а також українськими зірками.  Отже, сьогодні пропонуємо «Щедрика» у виконанні американського метал-гурту Metallica. На youtube ця композиція набрала майже 3 мільйони переглядів.

Микола Леонтович знайшов текст народної щедрівки і просто написав до нього музику. А сам текст пісні був складений ще за язичницьких часів. Бо у Щедрику співається про приліт ластівки. Це тому, що «Язичницький Новий рік» святкувався на весняне рівнодення, тоді ж виконувались і новорічні щедрівки, колиі ластівки прилітали з вирію.

Над обробкою цієї композиції Микола Леонтович працював майже усе життя. Перша її редакція була написана до 1901–1902 рр., друга редакція — в 1906—1908 рр., третя — 1914 р., четверта — 1916 р., і нарешті, п'ята — 1919 р. 

Уперше «Щедрика» виконав хор Київського університету 1916 року, коли композитор працював у Києві, де керував хоровими колективами. Виконання твору принесло великий успіх. Ім'я Леонтовича стало відомим у музичних колах і серед широкої публіки.

Англомовну версію, відому як Carol of the bells, склав у 1930-ті рр. диригент, хормейстер, вчитель музики Пітер Вільховський - американець українського походження. Пісня нагадувала йому передзвін і він передав це у своїх віршах. Пізніше пісня закріпилася в музичній культурі західних країн під назвою «колядка дзвонів». І досі американські хори, професійні й непрофесійні, співають цей твір як колядку на Різдво.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Україна
В тему