0 0000
Новини

Помер офіцер, який врятував світ від ядерної війни

Помер офіцер, який врятував світ від ядерної війни

6 вересня 1983 року, чергуючи на бойовому посту, радянський офіцер Станіслав Петров отримав повідомлення, що США запустили п'ять ядерних ракет на Москву.

Але у офіцера вистачило самовладання, щоб розібратися в ситуації і не віддати наказ нанести удар у відповідь. Незважаючи на те, що помер Станіслав Петров ще в травні 2017 року, про його смерті ЗМІ дізналися тільки зараз.

Карл Шумахер, політичний активіст з Німеччини, був одним з перших, хто опублікував історію Петрова ще в кінці 1990-х років. Однак про смерть свого друга він дізнався тільки декілька днів тому, коли подзвонив тому на домашній телефон.

Син Петрова, Дмитро, повідомив, що людина, яка врятувала світ від ядерної катастрофи, померла 19 травня 2017 року ...

26 вересня 1983 році підполковнику Станіславу Петрову було 44 роки, він працював оперативним черговим на командному пункті системи попередження ракетного нападу в секретній частині Серпухов-15 в Підмосков'ї.

Коли надійшов сигнал від комп'ютера про запуск балістичних ракет в США, у нього було всього 20 хвилин, щоб прийняти рішення - найважливіше в історії всього світу.

Петров розповідав, що міг просто зняти трубку і передати інформацію по ланцюжку, проте він мав не тільки військову, але і громадянську освіта. Вважається, що кадрових військових вчать не думати, а діяти, тоді як Петров зміг взяти себе в руки і розібратися в ситуації.

Як з'ясувалося пізніше, радянські датчики взяли за пуск американських ракет світло сонячних променів, що відбивалося від хмар. В інтерв'ю 2013 року Петров згадував ту ні:

«Машина показує, що достовірність інформації вища. На стіні горять великі червоні літери: СТАРТ. Значить, ракета точно пішла.

Я подивився на свій бойовий розрахунок. Хтось навіть схопився зі своїх місць. Підвищив голос, наказав негайно зайняти свої пости.

Треба було все перевірити. Не могло так бути, що це насправді ракета з боєголовками».

Петров засумнівався в тому, що США вирішили нанести по Радянському Союзу ядерний удар: його вчили, що при цій атаці ракети повинні були бути запущені з декількох баз. Тому Петров повідомив по урядовому зв'язку, що комп'ютер дав збій.

На щастя, він мав рацію. За це він був пізніше удостоїть безлічі престижних міжнародних нагород.

У 2014 році про Петрова зняли американський фільм «Людина, яка врятувала світ». Кевін Костнер, що  зіграв одну з головних ролей, надіслав йому грошовий переказ ($ 500) і подяку за те, що не підняв в повітря ракети з ядерними боєголовками.

На жаль, помер Станіслав Петров напівзабутий і в злиднях, так і не отримавши визнання на батьківщині. Про його смерть в травні не повідомило жодне ЗМІ - якби не Шумахер, ніхто б навіть не впізнав, що він мертвий ...

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему