1 Листопада 2017
Новини

У Біблії задокументоване перше сонячне затемнення

У Біблії задокументоване перше сонячне затемнення

Фрагмент Старого Заповіту британські вчені зіставили з давньоєгипетським текстом стели Мернептаха і припустили: перше документально зафіксоване сонячне затемнення в історії могло статися 30 жовтня 1207 року до нашої ери, пише Сегодня.

Дослідників зацікавив фрагмент книги Ісуса Навина, першої книги пророків. У тексті описано вторгнення ізраїльтян в Ханаан (зараз ця територія ділиться між Ізраїлем, Йорданією, Ліваном і Сирією). Перед битвою Ісус Навин почав благати: «стій, сонце, над Гаваоном, і місяць, над долиною Аіалонською! І сонце затрималося, а місяць, аж поки народ мстив ворогам своїм».

Проте, автори роботи припускають, що опис Сонця, яке «зупинилося» може бути помилкою перекладу в Біблії короля Якова, який виконали на початку XVII століття.

Підтвердженням того, що ізраїльтяни дійсно увійшли в Ханаан, вважається єгипетський текст Стели Мернептаха. Вчені вважають, що фараон Мернептах правив з 1213 по 1203 рік до н. е. Цей напис на граніті містить кілька ієрогліфів, що читаються як «Ізраїль». Відтак, на основі досліджень стели роблять висновок, що вторгнення в Ханаан відбулося у період з 1500 до 1050 року до нашої ери.

Текст раніше вже намагалися зіставляти з фрагментом з книги Ісуса Навина. Однак датувати можливе затемнення з урахуванням необхідного положення Сонця, Місяця і Землі, а також нестабільності швидкості обертання Землі, не вдавалося.

Автори нового дослідження розширили область пошуку. Вони врахували не тільки повні, але і кільцеподібні затемнення. В цьому випадку Місяць знаходиться на більшій відстані від Землі, ніж під час повного затемнення. Візуально Місяць здається меншим за Сонце у діаметрі, тому в максимальній фазі затемнення він закриває Сонце в повному обсязі. Навколо темного Місяця залишається видимим яскраве кільце.

Згідно з підрахунками дослідників, єдина можлива дата такого затемнення, видимого в Ханаані у ті роки – 30 жовтня 1207 року до н. е. Якщо припущення виявляться правильними, ця дата дозволить встановити точні межі правління Мернептаха і його батька Рамсеса II.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали