3 Червня 2022
Новини

«Харківські угоди»: проведуть спецрозслідування щодо Януковича

«Харківські угоди»: проведуть спецрозслідування щодо Януковича
Провести спеціальне розслідування щодо президента-втікача Віктора Януковича дозволив Печерський районний суд Києва.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора. Його підозрюють у державній зраді — підписанні Харківських угод.

За даними слідства, 21 квітня 2010 року в Харкові Янукович підписав від імені України угоду між Україною та росією, якою продовжив на 25 років термін перебування чорноморського флоту рф на території України.

Слідчі вважають, що у такий спосіб були штучно створені передумови для збільшення чисельності російських військ на території України, їх переоснащення та модернізації. Надалі це призвело до вторгнення росії та окупації Криму.

У цій справі Януковичу загрожує позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна чи без неї. 

Спеціальне досудове розслідування здійснюють на підставі винесення слідчим суддею відповідної ухвали. Його проводять щодо підозрюваних, які переховуються від органів слідства та суду і оголошені у міждержавний та/або міжнародний розшук. Таке розслідування здійснюють лише щодо окремих злочинів, перелік яких передбачений законодавством.

Справи проти Януковича

Зараза в Україні вже триває заочне розслідування у кримінальному провадженні за фактом захоплення Януковичем державної влади у вересні-жовтні 2010 року внаслідок повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року.

Також триває заочне розслідування у кримінальному провадженні щодо організації Януковичем переправлення через держкордон у лютому 2014 року не менше 20 людей та підбурювання до дезертирства співробітників Управління державної охорони. У всіх трьох кримінальних провадженнях суд надав дозвіл на арешт Януковича.

Крім того, у кримінальному провадженні у справах Майдану вже завершили розслідування щодо Януковича та 9 високопосадовців, які 18-20 лютого 2014 року організували силове протистояння мітингувальникам. Наразі учасники кримінального провадження знайомляться з матеріалами досудового розслідування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: віктор янукович, суд, Україна
В тему

Останні матеріали