16 Грудня 2020
Новини

Як зробити, щоб образи не руйнували стосунки: поради психолога

Як зробити, щоб образи не руйнували стосунки: поради психолога

Образа – гидке почуття, яке руйнує пари і «з’їдає» людей.

Психолог Алла Рожкова розповіла, як будувати здорові стосунки, щоб їх не зруйнували образи, пише Hochu.

Образа – це почуття, яке складається з цілого спектру емоцій. Вона складається зі злості, страху, сорому і смутку. Якщо говорити про злість і про страх, то ці почуття несуть в собі велику енергію, яка, зазвичай, пригнічується, тому і формується образа. Образа – застрявання в інфантильній позиції: людина як маленька дитина, яка не може донести, що хоче: «Я буду мовчки ображатися, якось цей весь процес переживати і все само собою «розрулиться».

У цій стадії немає розвитку відносин і відбувається застрявання, адже в образі вся увага направлена в минуле і мало енергії, націленої на розвиток. Людина вариться в одному і тому ж: ходить, думає, прокручує слова партнера в голові, свої слова і т.д. Цей процес займає багато часу, а його можна ббуло б витратити з користю.

Які наслідки образи?

Це відхід у хворобу. Психосоматика. Людина багато разів в голові прокручує ситуації, які були образливими для неї. Намагається знайти відповіді, переживає, перебуває в фоновій напрузі та стресі. На такий емоційний стан тіло починає реагувати хворобою.

Ізоляція і відхід від стосунків, а іноді і повна втрата контакту. Неможливість прояснити відносини і свої очікування з людиною, внаслідок чого не реалізуються очікування і відбувається розрив. Знижується кількість енергії, можливість жити і розвиватися в моменті, адже все (або більша частина) уваги і енергії спрямована на проживання образи.

Як образа проявляється в поведінці?

Відбувається ізоляція: «Мені чоловік стає неприємний, і я намагаюся йти від спілкування з ним». Поступово це веде до руйнування відносин. Образа може проявлятися в форматі того, що встановлюються дуже жорсткі рамки в ігровій формі: ти повинна, ти повинен.

В образі ми віддаляємося від партнера. А вихід один – побудова близькості, коли ми вчимося конструктивно висловлювати своє почуття образи. Коли ми не замовчуємо, говоримо про свої очікування і вчимося знаходити конструктивне рішення, - ось, що призводить до близькості.

У образи завжди є вторинні вигоди

Тут важливо розуміти, що я насправді хочу. Часто це може бути такий спосіб отримання уваги. І, коли ми ображаємося на людину, вона намагається загладити свою провину. Виходить, що, будучи ображеними, ми можемо отримати свої «плюшки» у вигляді подарунків або уваги.

За допомогою образи ми намагаємося домогтися того, щоб партнер звернув на нас увагу: я тут, зауваж мої почуття, бачиш, як сильно я ображений (а), подивися на мене!

Загалом, образа народжується тоді, коли немає можливості з тих чи інших причин сказати про свої потреби, коли не встановлені чіткі межі, коли йде розрив між очікуваннями і реальністю. Наприклад, я очікую, що, приходячи після роботи мене чекатиме гаряча вечеря, а замість цього вдома нікого немає. Я очікую, що ти будеш приносити мені квіти і приходити з роботи о 21.00, а не о 01.00.

Якщо розкласти на почуття, то відбувається наступне: я злюся, бо мої кордони порушені, а кордони - це моя ідея про те, як би я хотів (ла), щоб було. Далі почуття смутку: мені сумно, що я не можу цього отримати. Потім іде страх: якщо я буду відстоювати і говорити, що я хочу, то я можу це втратити. Потім сором: але як же я можу цього хотіти? І ось тут зароджується образа. Саме тому перше, що необхідно - помітити свою потребу:

  • що я хочу насправді
  • визнати свою вразливість
  • знайти спосіб, як домовлятися.

Інструкція для тих, хто часто ображається у відносинах

необхідно:

  1. Сповільнитися

Придивитися до своїх очікувань і побачити свою потребу, що я хотів (ла) від свого партнера.

  1. Дати волю почуттям

Що зараз відбувається з моїм тілом, що я зараз відчуваю, я зараз відчуваю злість, а чому, де були порушені мої кордони, у мене накипає роздратування, а про що це роздратування, далі зауважити, чого я боюся і соромлюся. Якщо я скажу про своє істинне бажання, то що станеться? Він піде, не зрозуміє? Далі потрібно знайти можливість поговорити про це. Обговорити, що відбувається.

  1. Запропонувати рішення

Людина може не здогадуватися, чому ми ображаємося. Саме тому про свої образи потрібно говорити партнеру, але віддаючи перевагу екологічному способу, без звинувачень і «копання» в минулому.

Щоб позбутися самостійно від образи, психологи рекомендують техніки радикального вибачення (можна знайти в Інтернеті). Також можна вилити образу на папір - написати лист кривдникові, а потім дати собі позлитися. Можна кричати в стакан, піти в тир, використовувати німий крик, побити тарілки, бити грушу і т.д. Важливо вилити злість, а потім посумувати (але! Визначити час на смуток, щоб це не було 2-3 дні). Далі зрозуміти, чого боїтеся. Можна поділитися образою з близькою людиною.

Якщо впоратися з образами самостійно не виходить, варто звернутися за допомогою до психолога, щоб прояснити для себе моменти, які раніше були незрозумілі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, стосунки, Поради
В тему