4 Листопада 2020
Новини

Луцький староста створив відомий бренд 200 років тому

Луцький староста створив відомий бренд 200 років тому

Теми, що пов’язані із владою, правителями та урядовцями завжди викликають цікавість у читачів. У сьогоднішній публікації розповімо про цікаву знахідку, а також про постать луцького старости, князя Юзефа Клєменса Чарториського.

З його біографі відомо, що народився він у 1740 році. В історію він увійшов як державний діяч Речі Посполитої, останній представник молодшої гілки роду Чорториських в Корці на Волині. Його батьком був інший луцький староста Станіслав Костка Чорториський, а матір’ю - Анна Рибіньська. Дружиною луцького старости була княжна Дорота Барбара Яблоновська. Вона народила Юзефу п’ять доньок: Мaрію Антоніну, Клементину Марію Терезу, Терезу, Юзефіну та Целестину.

Освіту луцький староста здобував в Європі, багато мандрував та був просто фанатом усього німецького. Його сучасники говорили про нього, що одягався завжди в німецький одяг та в розмові використовував німецькі слова.

Юзеф Клєменс Чарториський став луцьким старостою у 1763 році. Луцький староста — це була посада урядника, який керував Луцьким повітом Волинського воєводства.

Варто сказати, що староста Чарториський був досить успішним бізнесменом тих часів. Саме він активно розвивав виробництво корецької порцеляни на Волині, яка славилась якістю та витонченістю. Виробництво посуду в Корці стало першим подібним заводом на теренах цілої Речі Посполитої. Крім фабрики порцеляни та фаянсу, Чарторийський започаткував тут виробництво сукна, полотна та  меблів.

Корецьке виробництво посуду було засноване у 1783 році. З самого початку заснування фабрика в Корці наслідувала в своїй стилістиці саксонську порцеляну 1770-1780-х років. В 1793-1794 роках в Корці працювало близько 300 осіб, із них 73 художники. В січні 1797 року на Корецькій фабриці сталась руйнівна пожежа, яка залишила згарище.

Все потрібно було відбудовувати з початку. Нову фабрику вдалось відкрити лише на початку 1800-х років, проте в 1803 році виробництво було частково перенесене до нового пункту Городниці. Пізніше причиною занепаду бренду «корецької порцеляни» була смерть «фаната» своєї справи Юзефа Чарториського.

Луцький староста Чарториський також вкладав багато коштів у розвиток освіти, зокрема, заснував економічну школу в Корці, а також багато зробив для початку діяльності Волинської гімназії в Кременці.

Помер Юзеф Чарториський у 1810 році у місті Варшаві, де і був похований в монастирі бернардинів.

В одному із архівів Польщі нам вдалось відшукати на документі оригінальний відтиск печатки цього волинського урядника. На печатці луцького старости Чартирийського було зображено щит з гербом Погонь під митрою, розміщеною на мантії горностаїв, на консолі.

По боках можна розгледіти двох лицарів, внизу, орден Білого Орла. Уздовж подвійного краю напис частково нерозбірливий, де є слова на польській мові - луцький староста «LUCKI STAROSTA».

В наступних публікаціях будемо продовжувати розповідати про цікавих постатей із минувшини, пов’язаних із Волинню.

Луцький староста Юзеф Клєменс Чарториський
Луцький староста Юзеф Клєменс Чарториський

Печатка луцького старости Юзефа Клєменса Чарториського.
Печатка луцького старости Юзефа Клєменса Чарториського.

Мануфактура в Корці на Волині, XVIII ст. Малюнок фабрики.
Мануфактура в Корці на Волині, XVIII ст. Малюнок фабрики.

Посуд з Корця, ХІХ ст.
Посуд з Корця, ХІХ ст.

Посуд з Корця, ХІХ ст.
Посуд з Корця, ХІХ ст.

Амфора з Корця, ХІХ ст.
Амфора з Корця, ХІХ ст.

Дружина луцького старости - Дорота Барбара Яблоновська.
Дружина луцького старости - Дорота Барбара Яблоновська.

Джерело фото: https://cyfrowe.mnw.art.pl/

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, луцьк, Волинь
В тему