23 Липня 2020
Новини

Назвали дату повного перемир'я на Донбасі

Назвали дату повного перемир'я на Донбасі

Вчора, 22 липня, тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі домовилася про новий режим повного та всеосяжного припинення вогню.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, він має настати з 00:01 27 липня.

В ОП вважають, що прорив у роботі ТКГ в цьому напрямку є результатом ефективної роботи української делегації за підтримки Берліна та Парижа, а також політичних радників та голів МЗС країн "нормандського формату".

"Сьогодні на засіданні ТКГ сторони за посередництва ОБСЄ домовилися про застосування заходів з посилення режиму припинення вогню до повного врегулювання міжнародного збройного конфлікту на території українського Донбасу. Відповідні заходи погоджені на ТКГ Україною та Росією й підтримані ОБСЄ. Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що Україна вкотре підтвердила повну готовність до дотримання досягнутих на грудневому саміті в Парижі домовленостей на рівні лідерів країн – учасниць "нормандського формату" та прихильність до виконання Мінських угод. СММ ОБСЄ сприятиме та підтримуватиме виконання цих заходів, запевняють в Офісі президента. 

Там також наголосили, що повне припинення вогню є базовою передумовою для політичного врегулювання.

Вибори на тимчасово окупованих територіях України можливі виключно за таких умов:

  • після всеосяжної деескалації; після виведення іноземних військових підрозділів і техніки, роззброєння незаконних збройних формувань;
  • відновлення контролю з боку уряду України над українсько-російським кордоном;
  • вибори мають відбуватися виключно згідно із законодавством України;
  • вибори мають відбуватися з дотриманням Копенгагенських стандартів ОБСЄ.

"У межах гуманітарної групи українська сторона, як і було домовлено, передала списки осіб на взаємне звільнення та очікує на те саме від іншої сторони", - додали в ОП.

Однак на Донбасі сьогодні троє військовослужбовців отримали поранення внаслідок ворожих обстрілів.


Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна на сході україни, оос, Україна
В тему