14 Січня 2020
Новини

На Львівщині обвалився дах національної пам'ятки

На Львівщині обвалився дах національної пам'ятки

На Львівщині обвалився дах костелу – національної пам'ятки, датованої XVIII століттям, давно не ремонтували.

І диво, що вціліли унікальні скарби, які там зберігалися. У колишньому монастирі капуцинів знаходиться фондосховище Львівської галереї мистецтв, пише Сьогодні.

"Воно впало за 5 хвилин. Вітру такого не було. Там кажуть, воно тріщало, а ми цього не можемо сказати, нам сюди не чути", – розповідає очевидиця Ірина, яка торгує сувенірами поруч з костелом.

Люди під час обвалу не постраждали. Неушкодженим залишилося і майно. Тут зберігають скульптури і картини Львівської галереї мистецтв. Зараз на територію костелу туристів не пускають. Виставка також не діє. Всередині тільки працівники закладу і цілодобова охорона.

Костелу виповнився 281 рік, це пам'ятка національного значення. І він вимагає негайного ремонту. Поки дах накрили плівкою.

Василь Мицько, помічник Генерального директора Львівська галерея мистецтв: "Передбачити поведінку даху ми не можемо, тому що власне зима – це складний період, йде навантаження через опади, так само вітри".

Зараз чиновники розробляють проектно-кошторисну документацію. Хочуть замінити дах.

Оксана Ткачук, і. о. Директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської облдержадміністрації: "Хочемо вийти десь на початок лютого, щоб ми вже мали нормальну документацію. Повинна пройти процедура через ProZorro. У березні е вже почнеться повноцінна, свідома реставрація даху".

Попередня вартість ремонту – близько двох мільйонів гривень, фінансувати готові.

Тарас Возняк, генеральний директор Львівської галереї мистецтв: "Тільки у двох з тих об'єктів, які знаходяться в тому костелі капуцинів, оцінна вартість становить 5 мільйонів доларів. Вартість того, що є всередині в рази, а то й в десятки разів, перевищує вартість цієї будівлі".

У Львівській області майже 8,5 тисяч пам'яток архітектури, 58 з них у вкрай аварійному стані. Зараз їх планують передати на баланс Міністерства культури.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, історія
В тему

Останні матеріали