23 Липня 2019
Новини

«Всенародне покаяння»: у Польщі зібрали мільйони гривень для українця, якого «пані» вивезла вмирати в ліс

«Всенародне покаяння»: у Польщі зібрали мільйони гривень для українця, якого «пані» вивезла вмирати в ліс

Родині українського заробітчанина із Прикарпаття Василя Чорнея, якого у непритомному стані польська роботодавця вивезла помирати в ліс, тисячі поляків зібрали гроші, аби діти загиблого прикарпатця мали фінансову підтримку до повноліття. Про це пише «Радіо Свобода».

Відчуваючи сором за такий нелюдський вчинок своєї співвітчизниці, громадяни Польщі відгукнулися на заклик почесного консула України в Познані Вітольда Горовського і зібрали для сім’ї заробітчанина близько 6 тисяч злотих, а це майже 4 мільйони 200 тисяч гривень.

За словами дипломата, така допомога рідним загиблого українця стала «людським виміром солідарності, це реакція на жахливий вчинок роботодавці».

За інформацією Горовського, протягом 11 років, поки наймолодша з дітей українського працівника не досягне 18-річчя, родина Василя Чорнея отримуватиме щомісячну підтримку у сумі 2000 злотих (за нинішнім курсом у гривнях близько 14 000). Окрім того, якщо діти здобуватимуть освіту, то кожен із них отримуватиме по 1500 злотих (понад 10 тисяч гривень) на місяць.

У 36-річного Василя Чорнея залишилися літні мати і батько (мама – інвалід, яка щодня потребує дороговартісних ліків), дружина Наталія і троє неповнолітніх дітей – 12-річна і семилітня доньки та дев’ятирічний син.

Нагадаємо, житель Івано-Франківської області, села Троїця Снятинського району, Василь Чорней через скрутне матеріальне становище регулярно їздив на заробітки в Чехію, Польщу та по Україні. Останнім місцем його роботи (і місцем смерті) стало Великопольське воєводство Польщі, де чотири місяці проробив на будові і столярці. Офіційного дозволу на працю не мав, працював нелегально.

Коли під час роботи чоловіку стало зле, надихався хімії, господиня відмовилася викликати швидку допомогу – очевидно, боялася штрафу за те, що на підприємстві працюють нелегали. Замість рятувати людину, при допомозі ще одного українця, також нелегала, вивезли Василя в ліс, де покинула вмирати.

13 червня на тіло заробітчанина натрапив місцевий лісник. П’ять діб пішло на встановлення особи: фото неопізнаного небіжчика публікували в Інтернеті, і його впізнав сусіда, який і повідомив про горе сім’ю. Працедавцю, яка вчинила із робітником, як із безрідним собакою, затримано. Її утримують під вартою. Затримано також українця, який підсобив жорстокій полячці позбутися земляка в лісі. Власниці фірми загрожує п’ять років в’язниці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, польща, українці у польщі
В тему